стрічка

«Брехунець» стане швидкою реакцією на дезінформацію в регіоні», – редакторка фактчек-відділу Район.in.ua

28 Листопада 2021, 12:34
Світлана Кирилова 3947
Світлана Кирилова

У Луцьку відбувся шостий West Media Forum. Він пройшов під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада у блоці «Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа» виступила Світлана Кирилова, редакторка фактчек-відділу ІА Район.in.ua.  

Світлана анонсувала присутнім старт фактчекінгового проєкту «Брехунець», зауваживши, що його назва – це паралель з радянським кабельним радіо. Називаючи його так, люди демонстрували своє ставлення до відфільтрованої інформації, яку нерідко подавали через радіо.

Модифікований, осучаснений «Брехунець», який незабаром зявиться  в інтернет-просторі мережі Район.in.ua, покликаний достукатися до великої кількості людей, доносячи правду.

Читайте також«Після збиття малайзійського боїнга Україна постраждала від пропаганди РФ», – журналіст з Нідерландів

«У цій справі нам допомагає представництво Європейського Союзу в Україні. До цього ми вже не раз робили спростування і ловили фейки. А зараз хочемо не просто писати матеріали, а досліджувати ширше, як працює дезінформація в регіоні», – пояснила Світлана Кирилова.

За її словами, фейк, який журналісти побачили та спростували – це тільки верхівка айсберга. Оскільки він уже пішов у маси та виконав свою руйнівну дію, то мало його просто знайти й спростувати. Важливо дізнатися про першоджерело та кінцеву мету.

Читайте також: У Луцьку головний редактор «Українського тижня» розповів про взаємодію молоді та ЗМІ

«У День захисника України інтернет-ресурси Волині поширили відео, де нібито роми б’ють людей у військовій формі. На сюжет почали реагувати люди і говорити, що винуватців потрібно покарати. Виявилося, що цей матеріал потрапив до нас із так званої ДНР. Схожі провокації тільки підігрівають російський наратив про те, що всі українці – фашисти», – навела приклад редакторка.

Не варто забувати, що читачів і глядачів, особливо у віддалених регіонах, постійно «підгодовують» різними вигадками, просуваючи ворожі настрої та нагнітаючи загальну атмосферу.

Читайте також«Люди вірять в теорію змови, тому до них важко достукатися», – журналіст Ален Гіймоль у Луцьку

«Тож якщо ми, журналісти, розумітимемо передумови і технології створення та поширення подібної дезінформації – ми будемо добре озброєні, щоб вчасно дати відсіч. Саме в цьому нашій редакції допоможе проєкт «Брехунець», – впевнена Світлана.

На базі гіперлокальної мережі Район.in.ua, у якій вже є 31 сайт, працюватиме фактчекінговий відділ. Це окрема редакція, яка цілий рік відстежуватиме інформаційний простір Волинської та Рівненської областей. Крім того, журналісти будуть відвідувати заходи, фіксувати заяви політиків.

А відтак на основі моніторингу будуть готувати публікації, у яких розвінчуватимуть фейки та дезінформацію. Крім новин та аналітики, створюватимуть і просуватимуть аудіовізуальний контент. 

На головному сайті-агрегаторі незабаром з’явиться окремий розділ «Брехунець», де будуть зібрані всі фактчекінгові матеріали. Таким чином читач зможе простежити, як розвивався той чи інший наратив.

Ті напрацювання, які вже є в редакції, читач зможе знайти на сайті за однойменним хештегом.

«Наша цільова аудиторія – це люди, які приймають рішення, громадські активісти та лідери громад; аудиторія у віці 24-50 років, зацікавлена суспільно-політичними проблемами; місцеві журналісти в цільових регіонах. Наша мета – швидка реакція на дезінформацію, що поширюється в регіонах, які межують з Білоруссю. Підвищення стійкості місцевих громад та сприяння розвитку проєвропейської медіа-спільноти в Західній Україні та цілісності інформаційного середовища в Україні», – зазначила Світлана Кирилова.

За словами Світлани, дослідження показують, що у 2021 році проросійська пропаганда в українському медіапросторі зросла аж на 59%. А місцевих видань, які б з цим боролися – одиниці. 

Найчастіше саме Волинська та Рівненська області, що межують з Білоруссю, постійно зазнають впливу пропаганди різного рівня. Причина цього – нерівномірний доступ населення до об’єктивної інформації. Протягом останніх 30 років прикордонні райони не мали доступу до українського телебачення, а зараз ця проблема загострилася через блокування національних телеканалів. Їх успішно замінюють російські та білоруські.

Читайте такожНа West Media Forum розбиралися, хто сприяє поширенню дезінформації в Україні

Редакторка розповіла, що пропаганда з Російської Федерації транслюється доступними російськими медіаресурсами, а також багатьма іншими, створеними в Україні. За підрахунками аналітиків Textу.org, за місяць російські сайти, зосереджені на українській тематиці, загалом отримують до 15 мільйонів відвідувань українських користувачів. І це треба змінити.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024