стрічка

«Журналісти повинні ставати дезінфекторами інформаційної сфери», – Микола Балабан на West Media Forum

28 Листопада 2021, 09:35
Микола Балабан 4066
Микола Балабан

У Луцьку триває шостий West Media Forum. Він проходить під лейтмотивом «Правді потрібні медіа».  

26 листопада в блоці «Дезінформація в Україні: хто, звідки, як», що модерувала головна редакторка сайту полтавських новин Kolo.news Тетяна Цирульник, з доповіддю «Боротьба з дезінформацією та гібридними загрозами, як спільна справа громадянського суспільства, держави та журналістів» виступив Микола Балабан, заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Дезінформація – це феномен, який з нами надовго», – заявив на початку виступу експерт, зазначивши, що це процес, якого не можна подолати якоюсь конкретною дією, наприклад закриттям якогось телеканалу чи сторінки в соцмережі.

Власне, за словами спікера, кожна ланка в цій боротьбі важлива, та лише об’єднавши зусилля, можна значно ефективніше боротися з цим.

Цей концепт і поставлений в ідею створення в березні цього року при Міністерстві культури та інформаційної політики Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, де працює Микола Балабан і з роботою якого він ознайомив учасників форуму.

Насамперед він озвучив стратегію та головну місію Центру, а саме: забезпечення цілісності інформації шляхом підвищення обізнаності про інформацію загрози, посилення можливостей громадянського суспільства до дій зміцнення опірності громадськості.

Центр працює для чотирьох основних груп: держави, громадян, громадських організацій, міжнародних партнерів.

«Основні принципи нашої роботи – це постійна співпраця з громадським сектором, неможливість політичного тиску, відповідальність і відкритість», – пояснив спікер.

Микола Балаган навів приклади такої роботи. Зокрема, це – праця з наративами, говорити простими словами про складне, оперативне реагування на фейки, поширення позитивних меседжів.

Одним з напрацювань Центру Микола назвав брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни», розроблену спільно з різними державними інституціями.

«Це такий собі набір алгоритмів з практичними порадами, як діяти людям, що потрапляють у певні критичні ситуації», – зазначив експерт.

А підсумовуючи виступ, спікер сказав, що дуже важливо об’єднуватись у протистоянні гібридним загрозам.

«Велика загроза з боку Росії повинна об’єднати, особливо в інформаційній війні, суспільство, особливо активну його частину – журналістів, які повинні ставати дезінфекторами інформаційної сфери», – наголосив Микола Балабан.

 

Відео з виступом Миколи Балагана можна побачити тут (з 3:19:07):

Читайте також: Правді потрібні медіа: у Луцьку стартував шостий West Media Forum.

У перший день форуму відбулася дискусійна панель за участі європейських спікерів. Обговорення 26 листопада складалося з кількох блоків:

  • Дослідження;
  • Дезінформація в Україні: хто, звідки, як;
  • Ефективні кейси протидії дезінформації у локальних медіа.

На завершення першого форумного дня відбулося відкриття фотовиставки робіт репортера Андрія Дубчака, автора проєкту Donbas Frontliner у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. 

Повна програма форуму доступна на сайті. За перебігом West Media Forum можна спостерігати онлайн.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024