стрічка

В Іваничах лютує сказ серед тварин

23 Листопада 2021, 13:35
В Іваничах лютує захворювання сказу 662
В Іваничах лютує захворювання сказу

Третій випадок сказу в районі за неповний місяць: ухвалено план карантину в Іваничах.

Подія відбулася 22 листопада. Про це пишуть на сторінці Володимир-Волинської райдержадміністрації.

Заступник голови райдержадміністрації Віктор Фіщук провів чергове засідання протиепізоотичної комісії. Воно було скликане терміново через виявлення в Іваничах домашньої тварини, що захворіла на сказ. 

Засідання протиепізоотичної комісії в Іваничах
Засідання протиепізоотичної комісії в Іваничах

Слід зазначити, що це вже третій такий випадок у районі протягом листопада. Цього разу господарі одного з обійсть помітили агресивного кота, що забіг у двір та почав нападати на домашнього пса. 

Незабаром цього ж кота знайшли мертвим неподалік двору. Лабораторна експертиза підтвердила підозри господарів – тварина дійсно була заражена сказом.

В Іваничах склали план дії боротьби з захворюванням сказу
В Іваничах склали план дії боротьби з захворюванням сказу

Відтак, протиепізоотична комісія визначила план заходів, відповідно до якого проведуть профілактичну роботу щодо подальшого поширення хвороби серед ветеринарів та лісівників.

Так, представники ветслужби здійснять вакцинацію домашніх тварин у господарстві, де був виявлений сказ, а також проведуть обходи на території селища Іваничі із метою щеплень тварин. 

Спеціалісти лісомисливського господарства незабаром розпочнуть відстріл лисиць, біоматеріали з яких стовідсотково досліджуватимуть у епідлабораторії. Таким чином визначать рівень імунітету до сказу диких тварин, які були провакциновані місяць тому шляхом розкидання над лісами вакцини із літаків.

Під час засідання комісії було вкотре наголошено, що зупинити поширення серед тварин таких хвороб, як сказ, африканська чума свиней та пташиний грип може їх вчасна вакцинація. Крім того, громадянам слід бути уважними – у випадку появи на подвір’ях лисиць чи в разі нетипової поведінки домашніх улюбленців повідомляти ветеринарну службу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024