стрічка

У Рівному не вистачає кисневих концентраторів

21 Листопада 2021, 15:14
Кисневі концентратори 610
Кисневі концентратори

Кисневих концентраторів, які видають сімейні лікарі для використання в домашніх умовах, у Рівному не вистачає. 

У центрах медико-санітарної допомоги їх було 30 і усіх роздали людям, які потребують кисневої підтримки після перенесеного COVID-19, – повідомив Cуспільному начальник управління охорони здоров'я Віктор Іськів.

Хворі вимушені звертатися до волонтерів, щодня ті отримують понад десяток прохань про допомогу. У обласному департаменті кажуть про додаткову закупівлю таких апаратів.

Історія як приклад

Рівнянка Діна Тригубець взяла кисневий концентратор, який необхідний для її мами. Нещодавно її виписали з лікарні, але вона і надалі потребує кисню. Отримати концентратор у сімейного лікаря не вдалося.

 

«Сімейний лікар сказав, що немає. Мама була в лікарні у важкому стані, але зараз, слава Богу, краще. В лікарні нам зразу сказали, що концентраторів немає і дали номер волонтерки Вікторії Шинкаренко. Ми пробували бути без кисню, але не виходить»», – розповіла Діна Тригубець.

Що робить волонтерка

Кисневі концентратори Вікторія Шинкаренко, яка очолює Будинок ветеранів, купує за кошти благодійників. Тут їх і видають тим, хто потребує кисневої підтримки в домашніх умовах.

 

«Виписують людину, видають довідку – «потребує кисневої підтримки». І що? В сімейного немає і це зрозуміло – їх на Рівне виділили 60 штук. В нас купа лікарень, в день понад десять людей звертаються – останній місяць кожний день, як день бабака», – зазначила Вікторія Шинкаренко.

Що кажуть чиновники

Суспільне звернулося до начальника управління охорони здоров'я Рівного Віктора Іськіва. Він зазначив, що у кожному з трьох центрів ПМСД Рівного є по десять концентраторів.

«Цього катастрофічно не вистачає. Заклади звертаються, щоби ще надали хоча б по десять, але маємо, що маємо. Концентратори усі задіяні, вони на руках знаходяться»», – сказав Віктор Іськів.

Він додав, що концентратори, які отримали рівненські центри ПМСД, закупили за гроші медичної субвенції, благодійників та самих закладів.

Зі слів керівника обласного департаменту охорони здоров'я Олега Вівсянника, за кошти з держбюджету кисневих апаратів придбали понад 500. Між чотирма районами та містом Рівне порівну розподілили 300 з них. Їх отримали як заклади первинної ланки, так і лікарні. Решта концентраторів, зі слів Олега Вівсянника, розподіляють відповідно до заявок. Вартість одного апарату в межах 35 тисяч гривень.

 

 

«Маємо резерв, ще 60 на складі, які при необхідності по тій чи іншій мережевій структурі первинної медико-санітарної ланки ми виділимо на центр ПМСД. На п'ять я вже підписав наказ на розподілення по центрах ПМСД. По Рівному у нас не було таких запитів», – розповів Суспільному Олег Вівсянник.

Читайте також:  У Рівненському районі 121 людина захворіла на коронавірус

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром