стрічка

«Червона» зона: чи дотримуються карантину торгові заклади у Ківерцях

16 Листопада 2021, 19:51
«Червона» зона у Ківерцях / Фото ілюстративне 521
«Червона» зона у Ківерцях / Фото ілюстративне

З 8 листопада на Волині ввели «червоний» рівень епідемічної небезпеки, що передбачає низку обмежень. Зокрема, забороняється працювати закладам громадського харчування, ТРЦ, непродовольчим ринкам та магазинам, проведення масових заходів тощо.

У п'ятницю, 12 листопада, журналістка Район.Ківерці відвідала десять торгових закладів, що спеціалізуються на продажу одягу, парфумів, тканин, тюлю, ювелірних виробів, дитячих товарів тощо, а також заклад громадського харчування, аби перевірити, як тут дотримуються карантинних вимог.

У непродовольчих магазинах малолюдно, проте відвідувачі є.

Нагадаємо, магазини з непродовольчими товарами, ТРЦ, заклади громадського харчування, готелі тощо можуть працювати за умови наявності у всіх відвідувачів та співробітників закладу одного з таких документів:

  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката (іноземного сертифіката) зеленого кольору, або який підтверджує: негативний результат тестування методом ПЛР чи одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого може бути підтверджена, зокрема, з використанням мобільного додатка «Дія»;
  • довідка про одужання.

Продавці й відвідувачі користуються масками та більш менш дотримуються дистанції. Проте лише на дверях чотирьох магазинів були пам'ятки про те, що у приміщення можуть входити лише вакциновані громадяни з однією/двома дозами, з негативним ПЛР-тестом чи довідкою про одужання.

Пам
Пам

Пам
Пам

Однак у жодному з відвіданих закладів у журналістки не запитали нічого з вище перерахованого. Як і в інших відвідувачів, які приходили у заклад під час її присутності.

На запитання журналістки, чи вакциновані продавці, відповідь була ствердною, але на запитання, чи поцікавилися вони у своїх відвідувачів наявністю сертифікатів вакцинації, ПЛР-тесту або довідки про одужання, відповіді не надійшло.

В одному із магазинів продавці взагалі переконували журналістку, що вони не мають права перевіряти документи у відвідувачів, адже це прерогатива поліції.

Тож зауважуємо: співробітник закладу як представник юридичної особи теж може перевіряти сертифікат, якщо цей заклад планує працювати без застосування карантинних обмежень.

Щодо закладу громадського харчування, то тут теж ніхто не поцікавився, чи має журналістка сертифікат вакцинації.

Черга у супермаркеті Ківерців
Черга у супермаркеті Ківерців

Нагадаємо, у «червоній» зоні заборонено:

  • перебувати на територіях загального користування без надітих засобів індивідуального захисту;
  • прийом відвідувачів у закладах громадського харчування;
  • прийом відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, розважальних закладах, закладах торгівлі та побутового обслуговування;
  • прийом відвідувачів закладами культури (крім історико-культурних заповідників);
  • проведення масових заходів (крім автоконцертів, автокінотеатрів, виробництва аудіовізуальних творів);
  • робота закладів громадського харчування у готелях з 11 години до 6 години наступної доби (крім надання послуг харчування у готельному номері);
  • діяльність ринків (крім продовольчих);
  • відвідування закладів освіти (крім дошкільних, спеціальних закладів та 1-4 класів закладів загальної середньої освіти);
  • робота підвісних канатних доріг.

Зазначені обмеження не застосовуються, якщо 100% працівників та відвідувачів закладів мають «зелений» COVID-сертифікат або цифровий сертифікат про негативний результат тесту на коронавірус або про одужання.

Читайте також: Аспірин, тромбоз і ковід-бактерії: на Волинь дістався старий коронафейк

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024