стрічка

Засідання РНБО в Луцьку: як Україна реагує на міграційну кризу

14 Листопада 2021, 19:22
Секретар РНБО Олексій Данілов 4975
Секретар РНБО Олексій Данілов

Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні.

Варіанти протидії розглядали на двох нарадах, які провів у Луцьку секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. 

Одну – в режимі таємно, другу – за участі керівників міністерств і відомств, правоохоронних органів і військових формувань, головами Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської обласних державних адміністрацій щодо додаткових заходів із забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону. Офіційні підсумки нарад опублікували на сайті РНБО.

«Це чергова спецоперація РФ, яка проводиться з метою розхитування ситуації в Європі та на нашому кордоні. Сьогодні на території Білорусі знаходиться вже близько 16 тисяч осіб, так званих біженців. Ця ситуація може торкнутися нас безпосередньо, тому маємо вжити усіх необхідних заходів реагування», – сказав Олексій Данілов.

Читайте також: Росія руками білоруських силовиків випробовує на міцність ЄС, – експерт

Секретар РНБО висловив переконання щодо необхідності створення міжвідомчої робочої групи із залученням усіх силових структур, органів місцевого самоврядування для цілодобового моніторингу ситуації на кордоні та оперативного реагування. 

Читайте також: Жителів прикордонних територій закликають повідомляти про нелегальних мігрантів з Близького Сходу

Головні тези секретаря РНБО Олексія Данілова: 

«Ми готові пропускати і співпрацювати із звичайними громадянами Білорусі. Але якщо мова йде про  16 тисяч людеймзнаходяться на території Білорусі, то наша країна на це має відповідати. 

Після тих навчань, які відбулися на території РФ навесні спільно з Білоруссю, ми чітко усвідомлюємо, що загроза з боку РФ у нас ніколи не зникала, ми чітко розуміємо як діяти при тих чи інших їхніх рішеннях.

Від органів місцевого самоврядування ми так само очікуємо допомоги. Ми створимо координаційний центр, куди будуть входити голови громад прикордонних територій. Дякую тим мешканцям, які вже зголосилися розмістити в себе у разі необхідності наших військових. 

На жаль, уже з'являється інформація щодо стану здоров'я людей, які знаходяться на території Білорусі: частина з них померла. Від яких хвороб і що там сталося – невідомо. Ми тут ще дивимося з точки зору біологічної безпеки, нам вистачає власного ковіду, а не щоб хтось сюди його заносив.

Ми робимо превентивні заходи. Тільки в цьому році на засіданні РНБО тричі розглядалося питання наших кордонів, на третьому було рішення про збільшення спроможностей нашої прикордонної служби.

Звертаємося до всіх громадян, які мешкають на прикордонних територіях, щоб вони спокійно ставилися до тих речей, які будуть відбуватися – посилена перевірка в рамках чинного законодавства. Наше завдання – захистити вас і нашу країну. Серед біженців можуть бути інші особи, які є абсолютно недоречними на нашій території».

Читайте також: Хто такі іракські курди і чому вони тікають

Головні тези, які озвучив міністр Денис Монастирський 

У своїй доповіді щодо стану виконання визначених на засіданні РНБО України завдань міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що здійснюється концентрація зусиль для протидії цій загрозі. 

Зокрема задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія із ЗСУ, силами територіальної оборони, громадськими об’єднаннями. За словами Монастирського, ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій.

«Основний наш план – будівництво держкордону, прямо зараз планується виділення коштів державного бюджету в бюджеті 2022 року. Це наша стратегічна мета на наступні два роки. 

Якщо ми говоримо про швидку відповідь в тих ділянках, де можлива буде масова присутність мігрантів, там будуть тимчасові споруди і зараз проводяться підготовчі роботи.

 Визначені місця дислокації особового складу для поселення прикордонної служби, національної поліції. Визначили взаємодію інших підрозділів з територіальної оборони громадських організацій по формуванню охорони громадського порядку. Саме вони в координації будуть захижати наш кордон.

Пропрацьовані різні сценарії – навіть запровадження надзвичайного стану в цих прикордонних областях.

Не планується під час залучення додаткових сил передислокація військових зі Сходу чи Півдня України».

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

Читайте також: Україна збудує стіну на кордоні із Росією та Білоруссю за 17 мільярдів гривень. ВІДЕО

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, Голова Державної міграційної служби Наталія Науменко та в.о. Голови ДСНС України Сергій Крук поінформували учасників наради про додаткові заходи, що здійснюються їх відомствами для забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко
Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко

Читайте також: Фейковий підрозділ ЗСУ погрожує розстрілювати диверсантів на кордоні з Білоруссю

 

Під час наради Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкій висловив переконання, що здійснюється «гібридна операція Союзної держави, що має характер міграційної атаки, де мігранти є одночасно і зброєю, і жертвою». Пан Посол поінформував присутніх про етапи та динаміку цієї спецоперації та заходи реагування польської сторони.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас висловив подяку Україні за те, що вона була однією з перших країн, які допомогли Литві з початку міграційної кризи.

Читайте також: Тактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

Головні тези голови Служби безпеки України Івана Баканова

Голова СБУ Іван Баканов переконаний, що Україні вдасться успішно протистояти черговому прояву гібридної війни та зберегти стабільність і безпеку. СБУ у межах своїх повноважень активно застосовує комплекс контррозвідувальних, оперативно-розшукових і кримінально-процесуальних заходів.

«Є інформацій вкид від деяких деякі білоруських функціонерів, що з території України до біженців постачають й амфітамін і зброю. Сьогодні нас намагаються втягнути в цей конфлікт, спровокувавши цю історію на будь-якому інформаційному приводі. Ми не поставляємо туди ані зброю, ані наркотики для того, щоб там виник якийсь неконтрольований конфлікт. 

Ми сьогодні в Луцьку, щоб скоординувати не тільки роботу силового блоку, а й всіх гілок державної влади. До цієї роботи долучені не тільки правоохоронці і силовий блок, а й обладміністрації та інші міністерства та відомств.

Хотів би всіх заспокоїти, що сьогодні таких планів  щодо пересування таких біженців на територію України ми не фіксуємо. Разом з тим, ми готуємося до будь-яких сценаріїв.

Що ж справді відбувається на територіїБілорусії? Це добре підготовлена та спланована спецоперація білоруських і росіських спецслужб, метою якої є тиск на країни ЄС. 

Планів щодо перенаправлення руху мігрантів на територію Украни вони не мали. Разом з тим, контроль – штука крихка, і вона може у будь-який момент порушитися. Люди почнуть неконтрольовано пересуватися в інший бік. 

Все, що відбувається сьогодні – заради того, щоб унеможливити такий сценарій. 

Відпрацьовуються вразливі верстви населення, які можуть бути дотичні до такої діяльності.  А також – дрібні перевізники, дрібні фермери, лісники. СБУ працює і серед білоруської громади, яка є в Україні, щоб унеможливити сприяння незаконному переміщенню».

Голова СБУ Іван Баканов
Голова СБУ Іван Баканов

Головні тези міністра оборони України Олексія Резнікова

«Ситуація з міграційною кризою – елемент гібридної війни проти країн розвинутого Заходу і України. Це інспіровано саме з Російської Федерації. 

Я хотів би попередити тих ділків, які живуть в п'яти областях, що межують з Білорусією, і які планують заробляти гроші на допомозі перетину незаконних мігрантів всередину України. Це буде проти національних інтересів

Хто буде надавати таку допомогу за гроші і продавати країну – буде відповідати досить серйозно».

Секретар РНБО Олексій Данілов додав, що кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за допомогу таким особам, які нелегально перетинають кордон,

Секретар РНБО Олексій Данілов і міністр оборони України Олексій Резніков
Секретар РНБО Олексій Данілов і міністр оборони України Олексій Резніков

Слідкуйте за новинами по цій темі у розділі БІЛОРУСЬ на Район.in.ua.

Хто брав участь 

  • голова Служби безпеки України Іван Баканов, 
  • командувач Національної гвардії України Микола Балан, 
  • начальник ГУР МО Кирило Буданов, 
  • командувач ССО ЗСУ Григорій Галаган, 
  • перший заступник Секретаря РНБО України Руслан Демченко, 
  • заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, 
  • головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, 
  • голова Національної поліції України Ігор Клименко, 
  • Міністр оборони України Олексій Резніков, 
  • заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, 
  • голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, 
  • заступник Керівника Офісу Президента України Роман Машовець, 
  • голова Волинської обласної ради Григорій Непопад, 
  • заступник Міністра закордонних справ України Микола Точицький, 
  • начальник Департаменту контррозвідки СБУ Олександр Руснак, 
  • голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, 
  • голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, 
  • голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, 
  • голова Київської ОДА Василь Володін, 
  • голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, 
  • представники територіальних підрозділів державних органів, 
  • фахівці Апарату РНБО України

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

У центрі – голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко
У центрі – голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко

Ліворуч – головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний
Ліворуч – головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Тим  часом Польща, Латвія та Литва обговорюють заходи реагування через міграційну кризу на кордоні з Білоруссю. Країни можуть скористатися четвертою статтею договору НАТО, яка передбачає скликання Ради альянсу для консультацій, якщо одна з країн вважає, що існує загроза її безпеці.

В мережі з'явилося відео, як 14 листопада нова колона мігрантів з кількасот людей йде до білорусько-польського кордону.  Не виключено, що це не єдина така група. 

Польські служби очікують, що вночі з неділі на понеділок мігранти намагатимуться штурмувати кордон та прорватися до Польщі. На кордоні сконцентровано величезну кількість польських військових та спецтехніки.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024