стрічка

Росія руками білоруських силовиків випробовує на міцність ЄС, – експерт

13 Листопада 2021, 15:50
Мігрантів на межі з ЄС охороняють білоруські силовики 964
Мігрантів на межі з ЄС охороняють білоруські силовики

Ініціатор кризи з мігрантами, яким є Кремль, ставить на меті дискредитацію Польщі в очах Європейського Союзу та прагне здійснити тиск на неї руками Брюсселя.

Таку оцінку ситуації на білорусько-польському кордоні у коментарі для Район.in.ua дав Євген Магда, кандидат політичних наук, доцент НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», директор Інституту світової політики.

«Зараз на польсько-білоруському кордоні Росія руками білоруських силовиків випробовує на міцність ЄС в цілому. Ми бачимо тут цинічну гібридну агресію, зупинити яку необхідно спільними зусиллями країн НАТО та ЄС. Мова йде про загрозу міжнародній репутації Польщі, яка претендує на лідерство не лише у Центральній Європі, але і на можливість впливати на європейський дискурс в цілому», – пояснює Євген Магда.

Читайте також: Міграційна криза: хто такі іракські курди і чому вони тікають

На думку фахівця, принципи солідарності, базові для Європейського Союзу, візьмуть гору над гібридними інтригами Москви, попри те, що Російська Федерація бачить ситуативного союзника у Берліні.

«Україна теж може стати об’єктом подібної атаки, хоча її вірогідність не видається абсолютною. Тисячі мігрантів прагнуть через територію Польщі потрапити до Німеччини, Україна ж не межує з нею та не є членом Європейського Союзу. Однак прагнення Кремля спричинити дестабілізацію на північних кордонах України може вилитися у тиск мігрантами», – каже Євген Магда.

Євген Магда
Євген Магда

Район.in.ua нагадує, міграційна криза почалася в липні, коли Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь більше не стримуватиме нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу, бо через санкції «на це немає ні грошей, ні сил». 

Для боротьби з потоками мігрантів Литва, Латвія та Польща вирішили будувати паркани на кордоні з Білоруссю. Свою ділянку огорожі Литва планує закінчити до наступного вересня.

Ситуація різко загострилася 8 листопада — велика колона мігрантів із Близького Сходу вирушила у бік прикордонного переходу «Брузги» на білорусько-польському кордоні. Держприкордонкомітет нарахував у ній близько двох тисяч людей, які отаборилися  поблизу  прикордонного переходу у лісі.  Іноземці мають намети, спальні мішки, а ввечері вони розводять багаття, щоб зігрітися. Їх також постійно охороняють білоруські служби.

Як повідомляє фінське  медіа Rajavartiolaitos, 11 листопада 35 мігрантів виявили на території Фінляндії, які туди потрапили білоруським маршрутом

Як повідомляє литовське видання Delfi, 13 листопада білоруси силою посадили у вантажівки та привезли до кордону Литви група із 70 нелегальних мігрантів, але ті знову пішли до кордону з Польщею. 

На українсько-білоруському кордоні, зокрема і на ділянці в межах Волинської та Рівненської областей, відбувається  відпрацювання дій щодо захисту від можливої спроби прориву організованих натовпів мігрантів з боку Білорусі, а також для протидії іншим гібридним загрозам

Читайте більшеУкраїна посилює кордон з Білоруссю

Через міграційну кризу,  чинний президент України Володимир Зеленський збирається провести у Волинській області засідання РНБО, а п'ятий президент Петро Порошенко вимагає негайно розгорнути війська на кордоні з Білоруссю

Тим часом білоруські медіа опублікували мапу з чатів мігрантів, де позначений можливий маршрут проходження мігрантів через північний кордон України, далі шлях на Закарпаття, щоб перетнути межу зі Словаччиною.

Софія КАЛЮЖНА

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024