стрічка

Як працюють у Луцьку ринки в умовах «червоної» зони

10 Листопада 2021, 11:57
Ринок у Луцьку 618
Ринок у Луцьку

У Луцьку ринки працюють з дотриманням усіх обмежень, що встановлені у «червоній» зоні карантину.

 Про це розповів Суспільному начальник управління Головного управління Держпродспоживслужби Волині Назар Орел.

Доступ до продовольчих ринків відкритий повністю. Купувати та продавати товари на непродовольчих ринках можна лише за наявності відповідних медичних документів: «зеленого» сертифіката, негативного ПЛР-тесту чи експрес-тесту або довідки про те, що людина перехворіла на COVID-19.

Підприємці, які торгують продуктами, наразі працюють без обмежень, – розповів завідувач Центрального ринку Андрій Лисовець. Каже: документи про вакцинацію тут ні в кого не перевіряють.

«Працює тільки продовольча група в основному, а з промислової групи 15 %. На всіх входах в ринок стоять наші працівники та інформують усіх про дотримання санітарних умов», – зазначив завідувач ринку.

Вхід до рядів із промисловим крамом зачинений. Тут працюють лише ті, хто отримав повний курс вакцинації.

Як розповіла підприємиця Оксана Мельничук, покупців стало значно менше: «Вчора була вихідна, сьогодні перший робочий день у червоній зоні. Покупців значно стало менше. Зараз 11:00 і можна сказати, що немає кому продавати».

На Північному ринку в Луцьку зібралися підприємці, які торгують промисловими товарами. Зі слів підприємиці Тетяни Кісаревич, дирекція ринку змушує продавців перевіряти сертифікати про вакцинацію у покупців: «І що мені робити? Битися з людиною чи як? А нам сказали, як що зайде перевірка, а в нас клієнт без цього папірця – штраф 34 тисячі».

На ринку відкритий лише один із шести входів, – зазначила підприємиця Лариса Гребень. З її слів, п'ять входів закрили без попередження.

«Людей немає, тому що одні ворота. Я оренду плачу, податки плачу, я – вакцинована. Чому маю сидіти з закритими воротами?», – говорить жінка.

Робота продуктових ринків в «червоній зоні» дозволена без жодних обмежень, а промисловими товарами торгують з умовами, – повідомив начальник управління Головного управління Держпродспоживслужби в області Назар Орел.

«Обмеження не застосовуються в разі, якщо у всіх учасників, працівників і відвідувачів, наявні документи, що підтверджують повний курс вакцинації або негативний результат методом ПЛР-тестування, або експрес-тестування на визначення антигену, або довідки про одужання», – говорить Назар Орел.

 З його слів, перевіряти сертифікат про вакцинацію або інші можливі документи повинні правоохоронці, а не продавці ринку.

Наразі працівники Держпродспоживслужби області спільно з поліцейськими перевіряють заклади торгівлі та ринки. Зі слів Назара Орла, порушень роботи у зв’язку з відсутністю документів, за першу добу введення «червоної» карантинної зони на Волині, не виявили.

Читайте також: Готелі у Луцьку перевіряли на дотримання карантинних умов

 

 
Коментар