стрічка

Україна посилює кордон з Білоруссю

10 Листопада 2021, 10:30
У Білорусі поблизу кордону з Польщею може перебувати 2-3 тисячі людей 4040
У Білорусі поблизу кордону з Польщею може перебувати 2-3 тисячі людей

Україна повністю контролює ситуацію на своєму кордоні з Білоруссю. Наразі прикордонники посилюють захист та готові до можливих провокацій.

Про це  сказав перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін у коментарі РБК-Україна 

«Ситуація на кордоні повністю контролюється. Сусіди мають усвідомлювати, що українські кордони підготовлені до подібних провокацій. Вже прораховані ймовірні напрямки, якими можуть дістатися до України мігранти», – розповів Євген Єнін.

Читайте також: Тактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

Посадовець зазначив, що зараз на ділянці українсько-білоруського кордону проводиться посилення сил та засобів, щоб стримати потік мігрантів у разі потреби.

«Вживаються заходи з інженерного облаштування ділянки державного кордону України з Білоруссю. Органи охорони державного кордону України посиляться особовим складом, технікою та спеціальними засобами, у тому числі безпілотниками, та службовими собаками», – повідомив представник МВС.

В МВС також звинуватили «сусідні країни» у намірі створити в Україні міграційну кризу, такий як зараз у Польщі та Литві. Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не виключав, що мігранти з Білорусі можуть піти в ЄС через Україну.

Нагадаємо, протяжність спільного кордону України і Білорусі становить  1084 кілометрів, з них у Волинській області майже 215, у Рівненській – 234  кілометри. У прикордонній Ратнівській громаді посилять роботу з охорони державного кордону з боку Білорусі.

Історія проблеми

Міграційна криза почалася на тлі погіршення відносин між Білоруссю та Литвою, Латвією та Польщею. 

У 2021 році до Литви через кордон з Білоруссю незаконно потрапили понад 4,2 тисячі мігрантів з країн Близького Сходу та Африки.

На початку липня Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь більше не стримуватиме нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу, бо через санкції «у нас на це немає ні грошей, ні сил».

Для боротьби з потоками мігрантів Литва, Латвія та Польща вирішили будувати паркани на кордоні з Білоруссю. Свою ділянку огорожі Литва планує закінчити до наступного вересня.

Також Литва, Латвія та Польща вирішили не впускати мігрантів на свою територію. Вони розвертають їх на кордоні та відправляють назад до Білорусі.

Режим надзвичайної ситуації у прикордонні також запровадили у Польщі.

Ситуація різко загострилася 8 листопада — велика колона мігрантів із Близького Сходу вирушила у бік прикордонного переходу «Брузги» на білорусько-польському кордоні. Держприкордонкомітет нарахував у ній близько двох тисяч людей. Не дійшовши 300 метрів до прикордонного переходу, вони повернули в ліс і почали таборитися. Пізніше вони невдало спробували штурмувати кордон.

Іноземці мають намети, спальні мішки, а ввечері вони розводять багаття, щоб зігрітися. Їх також постійно охороняють білоруські служби.

Коментар