стрічка

Мешканці Іваничів потерпають від кукурудзяного листя, яке сиплеться з неба

10 Листопада 2021, 10:45
Мешканці Іваничів жаліються на розкидане лушпиння кукурудзи 544
Мешканці Іваничів жаліються на розкидане лушпиння кукурудзи

Вже третю осінь жителі вулиці Луцької в Іваничах страждають від лушпиння кукурудзи, яке сиплеться з неба, як сніг. Люди розповідають: усе через роботу елеватора ТОВ «П’ятидні», що працює біля будинків.

Інформацію повідомили 5 листопада. Про це пишуть на сайті БУГ.

Через роботу сушарок для жителів прилеглих вулиць восени розпочався сезон червоного снігопаду. Там на подвір’я, городи і просто людям на голови з неба падає багряний «попіл». На узбіччях доріг його шар сягає декількох сантиметрів, а люди скаржаться, що все це потрапляє ще й у легені.

Вулиця Луцька в Іваничах
Вулиця Луцька в Іваничах

Мешканці вирішили розібратися у проблемі, тож зібрали разом місцеву владу, представників підприємства та запросили журналістів БУГу.

Подружжя Людмила та Михайло розповідають, що вже втомилися від постійного лушпиння. Воно всюди і його не позбутися ніяк, будь-які прибирання марні. Також жаліються на постійний шум, особливо вночі коли запускають процеси сушіння.

Викиди кукурудзяного лушпиння на вулицх Іваничів
Викиди кукурудзяного лушпиння на вулицх Іваничів

Мешканці впевнені: підприємство працює без фільтрів, отже всі залишки перероблених культур викидають у повітря. До того ж вони вважають, що ці відходи шкідливі, адже зернові обробляють хімікатами.

Голова селища Лідія Томашевська розповіла, що депутати звертались в екологічну інспекцію, прийшла відповідь, що через карантин провести перевірку не можуть. Щодо перевірки наявності фільтрів на підприємстві, Томашевська сказала, що це не є компетенцією селищної ради. Вона порекомендувала людям звернутися самостійно в екоінспекцію.

Директор підприємства Микола Павлюк запевнив, на елеваторі встановлені всі фільтри, які передбаченні технологічним процесом, вони працюють і на 90% затримують відходи. За його словами, лушпиння від кукурудзи – не хімічне і для людей не шкідливе. Каже, що підприємством дотримані всі екологічні норми.

ТОВ «П’ятидні», що в Іваничах
ТОВ «П’ятидні», що в Іваничах

Мешканці з цим не згідні, вони вимагають налагодити роботу елеватора так, щоб їм нічого не сипалося на голови. Адже, говорять, не тільки в кукурудзі справа, адже її лушпиння – видно, а от відходи інших культур вдихаєш у легені. Люди будуть звертатися в екологічну інспекцію, писати скарги та відстоювати своє право на нормальне життя.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024