стрічка

Майже шість мільйонів гривень отримали медзаклади Волині на проведення вакцинації від коронавірусу

05 Листопада 2021, 12:07
Вакцинація у лікарні 465
Вакцинація у лікарні

У 28 медичних закладах Волинської області можна отримати щеплення від коронавірусу.

Про це журналісти Район.Медицина дізналися в НСЗУ. 

Наразі у Волинській області 28 медичних закладів мають угоди з НСЗУ на проведення вакцинації проти COVID-19. У цих закладах пацієнт може отримати свою безоплатну дозу вакцини. Послуги з вакцинації також безоплатні.

Усього з початку вакцинальної кампанії від коронавірусу Національна служба здоров’я виплатила понад 5,8 мільйона гривень закладам Волині за проведення щеплення. Жителям Луцька доступні послуги і мобільних бригад з вакцинації — щеплення маломобільних громадян та колективів від 50 людей.

Вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 гривень — за першу дозу введеної вакцини і 60 гривень — за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам.

«Волинська область має не найкращі темпи вакцинації проти COVID-19. Тому хочу наголосити, що щеплення є і безпечним, і безоплатним. Україна купила якісні вакцини коштом платників податків або отримала їх від міжнародних донорів та благодійників. Роботу медиків оплачує НСЗУ — пацієнт не повинен ні за що платити. Наразі на Волині обома дозами вакциновані 139 тисяч людей, однією — 200 тисяч. Закликаю знайти на сайті МОЗ найближчий пункт щеплення або центр масової вакцинації і чимшвидше захистити своє здоров’я» — зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Як має проходити щеплення від коронавірусу та де його можна зробити

Медичні заклади, які укладають договір на вакцинацію проти COVID-19, зобов’язуються працювати так:

1. Для початку медичні працівники повинні поінформувати вас щодо процедури вакцинації та отримати інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.

2. Лікар має вас опитати, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергій.

3. Після цього вам розкажуть про подальші дії та можливі побічні реакції.

4. Лише тоді можна безпосередньо провести вакцинацію з дотриманням вимог інфекційної безпеки.

5. Протягом 30 хвилин після щеплення за вами мають спостерігати, щоб зафіксувати несприятливі події після імунізації в разі їх виявлення.

6. Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.

7. Якщо вакцина дводозова, медпрацівники повідомляють пацієнту час і місце наступного щеплення, у разі потреби допомагають із реєстрацією на наступний візит.

8. Якщо раптом у пацієнта виникає невідкладний стан у процесі вакцинації, йому надають першу медичну допомогу і викликають швидку. Наголошуємо, що відсутність декларації з сімейним лікарем конкретного медичного закладу або її відсутність узагалі не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації від COVID-19.

Щоб зробити щеплення, необхідно записатися. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Мобільні бригади з імунізації вакцинують організовані колективи із більше ніж 50 людьми та маломобільних громадян. На колективне щеплення записує людей роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Якщо вам не вдається записатися на вакцинацію самостійно, звертайтеся до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0 800 60 20 19.

Читайте також: Де вакцинуватися проти коронавірусу у Горохівській громаді

На Рівненщині розповіли про експеримент з китайською вакциною: хто йде та чому

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024