стрічка

На Рівненщині розповіли про експеримент з китайською вакциною: хто йде та чому

04 Листопада 2021, 15:03
https://suspilne.media/177543-misac-viprobuvanna-kitajskoi-vakcini-vid-covid-na-rivnensini-hto-jde-ta-comu/ 503
https://suspilne.media/177543-misac-viprobuvanna-kitajskoi-vakcini-vid-covid-na-rivnensini-hto-jde-ta-comu/

На Рівненщині до клінічного випробування вакцини китайського виробника від коронавірусу залучили близько три сотні добровольців. 

У листопаді вже декілька з них отримали другу дозу вакцини, – повідомила Суспільному координаторка клінічного випробування вакцини у Рівному Оксана Штрімайтіс. Вона розповіла про перші результати спостережень за вакцинованими та чому вони йдуть на дослідження.

З майже трьохсот людей, які погодилися взяти участь у клінічному випробуванні вакцини від COVID-19 на Рівненщині, однією дозою вакцинували приблизно 200 людей. Решта учасників проходять обстеження або чекають на результати аналізів, – розповіла Оксана Штрімайтіс. Набір добровольців поки продовжили до 21 листопада.

З понеділка, 1 листопада, минуло 28 днів від першої дози вакцини. Кілька людей вже отримали другу дозу.

Читайте також: В Україні стартувало випробування нової вакцини від коронавірусу, шукають добровольців

«Були, на жаль, у нас діагностовані кілька ВІЛ-інфікованих, люди про це не знали. Був і дуже позитивний випадок – жінка надзвичайно була вдячна, що у неї виявили вагітність, й вона взагалі вирішила відтермінувати свою вакцинацію. Зазвичай, до нас не приходять ті, хто обстежиться коштом спонсора дослідження, а потім відмовляється. Адже доброволець може відмовитись від участі на будь-якому етапі», – пояснила координаторка клінічного випробування.

Оксана Штрімайтіс зазначила, що практично всі, хто приходив, якщо дозволяють результати діагностики, надалі беруть участь у дослідженні. Хоча є люди, які відмовляються через те, що їм потрібен офіційний COVID-сертифікат.

«У нас стоїть питання, у зв'язку з участю в клінічному дослідженні на рівні державної програми, затвердженої наказом МОЗ, йде протипоказ до участі у вакцинації іншими вакцинами від COVID-19. А люди хочуть їздити закордон й ПЛР-тести їх не влаштовують, хоча спонсор дослідження надає таку можливість. Або ж керівники на роботі не хочуть з розумінням поставитись», – роз'яснює вона.

Координаторка виокремлює дві основі причини, через які люди погоджуються на участь в дослідженні: гроші й моніторинг стану здоров'я.

«Не кожен лікар має можливість того, хто йде на вакцинацію, просто оглянути. Не кажучи вже про те, щоб людина здала аналізи перед цим. А тут люди здають ІФА-тест на антитіла, ПЛР, також діагностується вагітність, ВІЛ-інфекція. Лікар оглядає, є тенденція спостереження опісля. Молодь йде й наводить аргумент – «ми застраховані та бачимо, що за нашим станом здоров'я спостерігають», – каже пані Оксана.

Вона також розповіла, що учасники дослідження здебільшого легко переносять вакцинацію.

«Я це як фармацевт пояснюю це тим, що за своїм механізмом дії вакцина інактивована. Сам препарат не є агресивним, тому учасники кажуть – «у мене, напевно, плацебо». Але у всіх плацебо не може бути. Один чоловік сказав, що у перший день в нього зріс апетит. Було 3-4 людини, в яких почастішав стілець протягом доби. Температура практично вище 37,5 не піднімається. Є один випадок COVID після введення першої дози. Але ми слідкуємо за його станом здоров'я, він на стаціонарі», – пояснила вона.

Оксана Штрімайтіс також додала, що вік учасників випробування вакцини – від 18 до 82 років.

Що відомо

  • До клінічного випробування вакцини китайського виробника від коронавірусу планували залучити тисячу добровольців з Рівненщини. Участь у дослідженні бере центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний».
  • Виробник вакцини – китайська фармацевтична компанія «Біокангтай». В Україні ця вакцина проходить третю фазу дослідження. Усім добровольцям, які погодяться взяти участь у випробуванні вакцини, передбачена грошова виплата у розмірі восьми тисяч гривень та додаткові гроші на транспортні витрати.
  • Клінічні випробування цієї вакцини також проводять у Києві, Львові, Вінниці, Запоріжжі, Полтаві, Харкові, Луцьку та Миколаєві.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024