стрічка

У Вараському районі – земельне протистояння між агрофірмами

01 Листопада 2021, 17:54
Обидвоє фермерів хочуть орендувати 700 гектарів земель, розташованих на території колишньої Красносільської сільської ради 506
Обидвоє фермерів хочуть орендувати 700 гектарів земель, розташованих на території колишньої Красносільської сільської ради

Під час сесії Володимирецької селищної ради понад 700 гектарів земель сільгосппризначення стали предметом конкурентної боротьби для двох агрофірм – «АГРО-ТЕХ 2019» та «ДІБРОВА ФАРМЗ».

Що цікаво – обидві фірми готові платити максимальну орендну плату, що становить 12% від середньої нормативно-грошової оцінки. Про це Район.Вараш повідомили у селищній раді.

Представники обидвох компаній переконували депутатів надати землі в оренду саме їм. Кожен обіцяв ефективне господарювання, розвиток аграрної інфраструктури, нові робочі місця та високу орендну плату.

Першою з клопотанням про можливість оренди більш як 700 га земель поблизу Красносілля, а також 80 гектарів ближче до Володимирця звернулась компанія АГРО-ТЕХ 2019. Відразу запропонували плату у 12% за 1 гектар (це максимальна ставка відповідно до закону), але не менше 2000 гривень, що значно більше, ніж зазвичай отримують власники паїв від інших орендаторів.

Натомість «ДІБРОВА ФАРМЗ», яка теж виявила бажання орендувати ці землі, сплачує орендну плату на рівні мінімальної ставки у 3% від нормативно-грошової оцінки. Проте через наявність конкурента представник компанії пообіцяв платити за неї 10%. А вже під час сесії теж погодився на 12% плати.

Проте обранці громади вирішили відкласти розгляд питання до наступної сесії, доручивши профільній комісії детальніше вивчити цю ситуацію.

До слова, обидвоє фермерів хочуть орендувати 700 гектарів земель, розташованих на території колишньої Красносільської сільської ради. Все це – паї, власники яких уже померли, а їхні спадкоємці так і не узаконили своє право приватної власності.

Такі землі є по всій території громади. Деякі з них простоюють, заростаючи молодим лісом. Деякі використовуються фермерами нелегально. Щоб завести агробізнес у законне річище, селищна рада взялась до інвентаризації та прискіпливого моніторингу усіх земель громади.

Начальник земельного відділу Віктор Войтович пояснює, що таких паїв «без власників» в громаді чимало – лише на території колишньої Красносільської сільради близько тисячі гектарів. Права власності на них селищна рада не має. Проте відповідно до статті 1285 Цивільного кодексу України може ними розпоряджатись в інтересах громади.

До появи законного власника селищна рада, за рішенням депутатів, може надавати такі ділянки в оренду. Саме на таку оренду й претендують «АГРО-ТЕХ 2019» та «ДІБРОВА ФАРМЗ».

Довідково:

ТОВ «АГРО-ТЕХ 2019» створена у 2019 році та зареєстрована у Рокитнівській громаді. Саме там має найбільшу кількість орендованої землі, проте претендує на землі й в інших громадах північної Рівненщини.

Фірма має на меті застосовувати європейські практики обробітку, коли на неоднорідних, різних в межах однієї території ґрунтах вирощують різні культури, найвідповідніші саме для визначеного ґрунту.

Компанія обіцяє системну розбудову аграрної інфраструктури, що включатиме очищення водоканалів та створення баз первинної обробки продукції. І хоча підготовчий процес може тривати не один рік (у Рокитнівській громаді лише наступного року розпочнуть першу посівну), орендну плату обіцяють платити справно. Робітників набиратимуть з місцевих, забезпечуючи навчанням на базі офісу у Рокитному.

ТОВ «ДІБРОВА ФАРМЗ» була створена у 2016 році вихідцями з України в США, які вирішили повернутись. Зареєстрована у Дубровицькій громаді. Упродовж 5 років компанія працює на землях поблизу Красносілля та Озера, маючи договори оренди з більш як 200 власниками паїв.

Компанія орієнтована на органічне вирощування культур, працює на європейський ринок.

Перспективу розвитку бачить у вирощуванні технічної коноплі, для обробки якої планують збудувати мінізавод.

Для роботи такого заводу потрібні площі близько 1000-1500 гектарів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024