стрічка

У Польщі погодили будівництво «стіни» на кордонах з трьома країнами, серед них – Україна

01 Листопада 2021, 09:01
Депутати Сейму відкинули більшість поправок Сенату РП, який голосував за будівництво загородження 517
Депутати Сейму відкинули більшість поправок Сенату РП, який голосував за будівництво загородження

Нижня палата польського парламенту під час голосування проголосувала за спецзакон щодо будівництва добре обладнаного загородження на зовнішньому кордоні Польщі з ЄС (лінія кордону з Білоруссю, Росією та Україною).

Депутати Сейму відкинули більшість поправок Сенату РП, який голосував за будівництво загородження у минулу середу, 27 жовтня, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, Сейм не підтримав поправки Верхньої палати польського парламенту щодо періодичних звітів у парламенті ходу спорудження загородження, застосування щодо цієї інвестиції обов’язкових тендерних процедур чи участі парламентарів у групі з реалізації інвестиції в якості спостерігачів.

Як відомо, спецзаконом передбачається будівництво сучасного високого загородження, обладнаного системами відеомоніторингу і фіксації руху вартістю понад 1,6 мільярда злотих (більше 400 мільйонів доларів). Реалізація проєкту відбуватиметься поза тендерними процедурами у прискореному режимі.

Як повідомив глава МВС Польщі Маріуш Камінський, кошти на будівництво загородження вже зарезервовано у бюджеті країни. У рамках реалізації інвестиції Польща вивчає світовий досвід будівництва загороджень, зокрема США та Греції. За його словами, очікується, що спорудження «стіни» завершиться у першому півріччі наступного року.

Як повідомлялося, Польща на початку вересня запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який, станом на сьогодні, діятиме до кінця листопада. Варшава також розгорнула на кордоні з РБ загородження з колючого дроту. Утім, польські прикордонники неодноразово фіксували, як нелегальні мігранти нищать загородження, інколи за пасивної підтримки білоруських служб.

Щодня польсько-білоруський кордон намагається перетнути кількасот нелегальних мігрантів з Близького Сходу та країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні в рамах гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Читайте також:

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024