стрічка

«Княгиня Острозька» крокує в люди: на Рівненщині презентували новий роман

21 Жовтня 2021, 10:01
Марія Ткачівська презентувала в Острозі новий роман «Княгиня Острозька» 604
Марія Ткачівська презентувала в Острозі новий роман «Княгиня Острозька»

У сучасній українській літературі з’явився новий роман, який можна зарахувати до острозького красного письменства.

І саме в Національному університеті «Острозька академія» розпочала цикл зустрічей-презентацій книги «Княгиня Острозька» її авторка Марія Ткачівська. Захід відбувся 19 жовтня, у дні святкування 445-річчя вишу.

Презентацію розпочав директор Інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець, який відзначив символізм зустрічі, адже без Гальшки Острозької не було б Острозької академії.

Завкафедри української мови і літератури Віталій Максимчук представив гостю, відзначивши її творчі здобутки та наукові інтереси.

Марія Ткачівська розпочала свій виступ із того, що пригадала – нині в Острозі не вперше. Навесні 2019 року вона в Музеї книги та друкарства ДІКЗО вже презентувала свої книги, переважно поезію.

Також письменниця відзначила, що ніяк не могла розпочати презентаційний тур, бо першим місцем, де хотіла представити книгу, мав бути саме Острог.

«Уся любов, яка була в мені до Острога, до Гальшки, – у цій книзі. Якби мені довелося писати цей роман ще раз, я б писала його по-іншому. Тоді, коли я починала працю, ще не до кінця розуміла цю потужну жінку, не бачила, як її послабили в легендах. Але коли почала шукати, я зрозуміла, що все набагато складніше», – розповідає Марія Ткачівська.

Робота над романом тривала чотири місяці, хоча від моменту виникнення ідеї до книги – два роки.

Як зізнається авторка, першоосновою книги стали легенди. Однак їх було недостатньо. Тому Марія Ткачівська відвідала ті місця, де бувала Гальшка (Острог, Дубно, Вавель, Шамотули), а також консультувалася з істориками й дізнавалася деталі в краєзнавців.

«Для того, щоб збагнути Гальшку кілька століть тому, її треба було відчути. Вона вийшла в мене сильною і великим борцем», – характеризує героїню авторка.

До речі, відповідаючи на запитання, Марія Ткачівська зізналася, що їй дуже подобається Беата, і що цей образ прописувати було чи не найлегше. А от ніяк «не давався» князь Острозький.

«Скажу по секрету: автор не має права не любити навіть найгидкішого героя. Інакше це буде нечесно з його боку. Це читач має право сказати: «Ой, який він паскудний», але автор має вкласти всю свою любов, щоб описати найгірші риси персонажа», – резюмує письменниця.

Попри все, авторка дуже обережно говорила про змістове наповнення книги. «Тут є багато подій, про які ви знаєте, і багато невідомого для вас», – зауважила Марія Ткачівська.

Також письменниця натякнула, що в книзі розкрита любовна лінія Гальшки… Але це залишилося для допитливих читачів під палітуркою.

Читайте також: У Дубні відбулася презентація книги «Княгиня Острозька»

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024