стрічка

Вакцину скидають з літаків: на Камінь-Каширщині імунізують диких тварин від сказу

10 Жовтня 2021, 11:30
На Камінь-Каширщині імунізують диких тварин від сказу 815
На Камінь-Каширщині імунізують диких тварин від сказу

На Камінь-Каширщині із літака розкидають вакцину від сказу тварин. Таким чином з 1 жовтня проводять пероральну вакцинацію диких звірів. 

Про це пише видання Полісся.

Паралельно у населених пунктах ветеринари щеплюють і свійських тварин. Розпочали регулярно здійснювати такі заходи на території чинного Камінь-Каширського району із 2016 року. Вакцина забезпечує створення стійкого імунітету у диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу.

«В області цьогоріч вже виявлено 14 випадків сказу, переважно у лисиць. Саме вони є головним джерелом розповсюдження захворювання, адже можуть нападати не лише на диких тварин, але й на свійських. За останні 5 років на Волині спостерігаємо тенденцію до значного спаду випадків сказу. Тож пероральна імунізація таки допомагає покращити епізоотичну ситуацію в регіоні», – зазначає заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Сергій Войтюк.

Кампанія триватиме орієнтовно 12-15 діб, адже є перебої з постачанням вакцини й авіація вилітає не щодня. Авіатранспорт обладнаний системою GPS і системою рівномірної реєстрації викидів приманок. Над населеними пунктами, водоймами, авто- та залізничними шляхами, місцями проведення польових робіт та болотами їх не розповсюджують.

«Приманка безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів, розміром із сірникову коробку, із запахом, який приваблює хижаків. Усередині вставлена капсула з вакциною. Проте при виявленні приманок не варто їх брати до рук», – наголошує Сергій Миколайович.

У населених пунктах також щороку профілактичні щеплення свійських тварин проти сказу здійснюють ветеринари. У цьому випадку використовують інший, ніж для звірини, засіб імунізації – «Рабістар».

«Нині на території району вже вакциновано 4615 собак, 2906 котів, 180 коней та 278 особин великої рогатої худоби. Останній випадок сказу на Камінь-Каширщині був зафіксований у 2017 році в селі Нуйно. Тоді його виявили в кота, якого покусала лисиця», – зауважує Сергій Євчук, начальник Камінь-Каширської державної лікарні ветеринарної медицини.

З його слів, першими ознаками, які можуть сигналізувати про зараження сказом, – боязнь води, відмова від корму та неадекватна поведінка домашнього улюбленця. У такому випадку обов’язково треба звертатися до закріпленого за населеним пунктом ветеринара. Адже сказ – невиліковне захворювання, що виникає після укусу чи подряпини зараженою твариною та протікає з важким ураженням нервової системи. І якщо своєчасно не вжити необхідних заходів, то закінчується, як правило, смертю. Будь-яка теплокровна тварина може підчепити цю недугу й, до того ж заразити людину.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024