стрічка

Постапокаліпсис як тло. Артем Чапай презентував у Луцьку новий роман «Вивітрювання»

10 Жовтня 2021, 09:45
Артем Чапай 975
Артем Чапай

У Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки письменник Артем Чапай презентував нову книгу «Вивітрювання».

На презентації побувала журналістка Район.Луцьк.

«Вивітрювання» позиціонують як книгу-постапокаліпсис, де головні герої стикаються з тим, що лишилося від цивілізованого суспільства. Проте, сам письменник каже, що цей роман не є постапокаліптичним у голлівудському розумінні. У книзі швидше йдеться про людську поведінку і про те, як суспільство видозмінюється в критичних умовах. Артем Чапай розповів, що використав пост апокаліпсис, щоб поставити своїх героїв перед екзистенцій ним вибором, з яким люди, зазвичай, не стикаються в повсякденні.

За словами модераторки зустрічі книжкової блогерки Анни Єкименко-Поліщук, «Вивітрювання» продовжує розкривати ті теми, яких Артем Чапай торкався у своїх попередніх книгах.

«Мені здається, ця книга є в першу чергу продовженням книги «Дивні люди». І та, й інша розглядають приблизно те саме. Мене останніми роками дуже цікавить ця тема, як одна й та сама людина в одній ситуації може поводитися дуже душевно й по-хорошому, а в іншій ситуації не дуже гарно», – підтвердив автор.

Роман «Вивітрювання» також у якомусь сенсі автобіографічний. Артем Чапай розповів, що описував персонажів, місця і події, опираючись на власний досвід та пережиті емоції. Багато в чому це мало і психотерапевтичний ефект, адже автор спробував у книзі виразити те, що відчував під час власного перебування в полоні в українських військових.

«Це якась така річ, яку в літературі важко описати. Наприклад, моїй бабусі було легше розказувати про тортури з боку німців, бо це були погані німців. Набагато важче в такій ситуації, коли реалістично в літературі ти не опишеш, тому це перейшло більше в якісь уявні такі речі, в людей з автоматами після апокаліпсису», – поділився письменник.

Ще одна особливість «Вивітрювання» – максимально знеособлений головний герой та багато сильних жіночих персонажів. Сам Артем Чапай головного героя пояснює тим, що таким чином більше людей зможуть ідентифікувати себе з ним. А щодо персонажок автор зазначає, що хотів відійти від традицій, як це тепер часто роблять за кордоном.

«Мене в частині української літератури це коробить, навіть у патріархів є, коли жінки часто в’ються навколо чоловіка. Це все видно такі чоловічі фантазії. Хотілося якось відійти від цього. Хоча моя дружина часто каже мені, що я надто ідеалізую жінок. У мене всі найсильніші персонажі – це жінки», – пояснив письменник.

При цьому автор також торкається теми становища жінок в часи, коли старий устрій руйнується і до влади приходять чоловіки зі зброєю.

Загалом автор у своєму романі зміг зачепити теми війни, пандемії, екології, психологічні аспекти людської поведінки і розбавив все це гумором та описами природи. Тож після презентації було багато охочих придбати книгу і взяти автограф.

Фото Тетяни ПОЛУЕКТОВОЇ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024