стрічка

Оголосили переможців конкурсу відгуків на книги Івана Корсака «Читаю Імена»

08 Жовтня 2021, 14:40
Оголосили переможців конкурсу відгуків на книги Івана Корсака «Читаю Імена» 610
Оголосили переможців конкурсу відгуків на книги Івана Корсака «Читаю Імена»

До 75-ліття з дня народження українського письменника, автора історичних романів Івана Корсака вперше провели конкурс відгуків на його твори.

8 жовтня результати конкурсу організатори повідомили Район.in.ua.

Протягом кількох місяців усі охочі мали нагоду познайомитися з новим для себе письменником або перечитати його романи. За умовами конкурсу, потрібно було опублікувати відгук на книгу у соціальних мережах. 

«На превеликий жаль, досі я не була знайома з творами Івана Корсака, хоча вони вже вийшли в перекладах англійською, литовською, польською, турецькою, білоруською та російською мовами. Але прочитавши кілька романів, зрозуміла, що спинитися на цьому не зможу», – пише в одному з відгуків учасниця Юлія Каштан з Хмельницького.

Чимало читачів зазначають, що книги не просто були цікавими з точки зору літератури, а й власне, історії. Адже Іван Корсак детально досліджував в архівах теми, про які писав. На той час інформації про видатних українців в Інтернеті було катма, тож це була доволі кропітка праця.

«Декілька разів відкладала книжку, але тільки для того, щоб пошукати додаткову  інформацію в інтернеті. Хотілося копнути глибше в історію, дізнатися і про згадувану шапку Мономаха, і про постать Софії Вітовської, і про самих українських королів Юрія І і ІІ, які були правителями, що «не спішили хапатися за меча, а дбали про мир і добробут народу», – зазначає у відгуку на книгу «Корона Юрія ІІ» Валентина Рибаченко зі Львова.

Дуже цікаво у творчості Івана Корсака змальовані долі історичних персонажів. 

«Ця оповідка мала би нагадати нам про те, що історію творить не особа (як вид біологічний), а особистість (як вид духовний). Та особистість, яка в карколомних віражах історії прагне пізнати істину та утвердити її. Скажете, пафосно? Мабуть. 

Але, читаючи художньо-документальну повість Івана Корсака «Гетьманич Орлик», думалося саме про це. Хоча повість є геть не пафосною, а таки художньою. Та в ній знайдемо широку історичну панораму (Богдан Хмельницький, Павло Полуботок, Іван Мазепа, Андрій Войнаровський, Пилип Орлик, Григорій Орлик – гетьманич, Кирило Розумовський), знайдемо детективну лінію (з гетьманичем – дипломатом і розвідником), знайдемо загадку (скарби Полуботка), знайдемо філософські роздуми (листи Пилипа Орлика), знайдемо мову фактів (уплетені в текст документи і примітки про дійових осіб повісті), відшукаємо мову любові (лінія Григорія Орлика і його дружини) і мову ненависті (Петро І).

Все це вміло дозовано і вправно сплетено, що робить цю повість привабливою для широкого кола читачів», – пише Надія Гаврилюк.

8 жовтня організатори оголосили про завершення конкурсу та додали, що другому – бути. Тож незабаром стануть відомі дати. 

Нагородження переможців відбудеться у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків 3 грудня під час науково-практичної конференції «Історичний роман: український контекст» до 75-річчя від дня народження Івана Корсака.

Переможці конкурсу «Читаю Імена»:

1 місце – Валентина Рибаченко (отримує електронну книгу);

2 місце – Юлія Каштан (отримує мистецький вікенд у Луцьку);

3 місце – Надія Гаврилюк (отримує мистецький вікенд у Луцьку).

Також учасники конкурсу отримають книги Івана Корсака у подарунок.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024