стрічка

На Рівненщині у 147 аптеках можна придбати інсулін безкоштовно або з доплатою

03 Жовтня 2021, 14:15
На Рівненщині у 147 аптеках можна придбати інсулін безкоштовно або з доплатою 560
На Рівненщині у 147 аптеках можна придбати інсулін безкоштовно або з доплатою

147 аптек та аптечних пунктів на Рівненщині відпускатимуть інсулін за електронним рецептами безоплатно або з доплатою. Вартість  інсулінів аптекам відтепер напряму відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України.

Про це журналістам Райорн.Медицина повідомили у Нацслужбі здоров'я України.

З 1 жовтня програма забезпечення інсулінами перейшла до адміністрування Національної служби здоров’я України. Попередній механізм відшкодування вартості препаратів інсуліну за субвенцією мав два суттєві недоліки. 

Перший – недостатній розмір субвенції  для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом спричиняв необхідність дофінансовування програми з боку місцевої влади. Траплялись ситуації, коли інсулінів для пацієнтів вистачало лише на перші дні місяця, все інше залежало від фінансової спроможності або місцевих бюджетів, або пацієнтів. Пацієнти через брак коштів змушені були приймати менші дози препаратів інсуліну, ніж їм призначено або пропускати їх. Другий недолік - обмежений доступ до лікування через невелику кількість аптек, які брали участь у програмі. 

Щоб забезпечити рівний доступ до безоплатних препаратів інсуліну пацієнтам упродовж всього року, механізм забезпечення інсулінами змінено. 

«Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. На відшкодування вартості інсулінів з 1 жовтня і до кінця року виділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоби за умови дотримання чітких правил забезпечити пацієнтів інсуліном безоплатно. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки». На прикладі програми «Доступні ліки» всі побачили, що співпраця держави та бізнесу відбувається прозоро та за єдиними, однаковими для всіх правилами. Тому аптеки долучаються охоче. Маємо стрімку динаміку укладення договорів із аптеками за напрямом реімбурсації інсулінів», – розповів в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов.

На 1 жовтня кількість аптек, в яких пацієнт зможе отримати інсулін на Рівненщині  зросла майже вп’ятеро.

Станом на 1 жовтня  до програми реімбурсації інсулінів приєднались 20 аптечних закладів-юридичних осіб, які мають 147 місць відпуску, тобто аптек та аптечних пунктів, по всій області. Ще 4 юридичних особи підписують договори зі свого боку, а це ще плюс 8 аптек. А за даними регіонального департаменту охорони здоров’я, протягом січня-серпня 2021 року пацієнти отримували інсулін лише у 47 аптеках області. 

До програми реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення можуть приєднатись як комунальні, так і приватні аптечні заклади, аптеки-ФОП. 

Нагадуємо, що з 1 жовтня препарати інсуліни можна буде отримати за електронним рецептом. Перший електронний рецепт на інсулін пацієнту виписує лікар-ендокринолог, на основі створеного та внесеного в електронну систему охорони здоров’я плану лікування. Повторний рецепт зможе також виписати сімейний лікар. До кого звертатись за повторним електронним рецептом пацієнт обирає самостійно. 

Маючи електронний рецепт пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів. Впізнати таку аптеку можна буде за наліпкою «+Інсуліни». Крім того, знайти такі аптеки допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77. Також найближчим часом інформація з’явиться на онлайн-дашбордах НСЗУ. 

До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій включено 76 препаратів інсуліну. З них 47 - повністю безоплатні 

Читайте також: На Волині у 2,6 рази зросла кількість аптек, де можна отримати інсулін

Коментар