стрічка

Коли варто пройти ПЛР-тест на ковід?

27 Вересня 2021, 13:16
Метод ПЛР вважається «золотим стандартом» РЕКЛАМА 820
Метод ПЛР вважається «золотим стандартом»

Метод ПЛР при діагностиці нового інфекційного захворювання, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2, вважається «золотим стандартом» – саме це дослідження рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) для визначення захворювання на початкових стадіях. У чому суть методу та кому в першу чергу показано це лабораторне дослідження, читайте у нашому матеріалі.

Абревіатура ПЛР розшифровується як «полімеразна ланцюгова реакція». Лабораторна методика ПЛР-діагностики інфекційних захворювань з'явилася в 1983 році. Її винайшов американський вчений Кері Мулліс, який згодом був удостоєний Нобелівської премії за це відкриття.

Суть методу полягає у багаторазовому копіюванні – дублюванні певної ділянки ДНК (у «нашому» випадку – ДНК коронавірусу SARS-CoV-2). Скопійований багато разів відрізок ДНК стає «видимим» у результаті аналізу, навіть якщо у відібраному зразку біоматеріалу є лише декілька молекул, що відповідають заданим параметрам. Завдяки такому підходу визначається саме сам факт присутності або відсутності вірусу в зразку на цю мить – тобто, за результатами тесту можна зробити висновок: чи є людина переносником інфекції зараз.

Завдяки своїй високій чутливості методика ПЛР залишається в усьому світі однією з найбільш високоточних в інфекційній діагностиці ось уже майже сорок років. Використовується вона і для інших цілей, що вимагають дослідження генетичного матеріалу, в тому числі при діагностиці спадкових захворювань, визначенні батьківства та ін.

У наш «ковідний» час про цей метод діагностики COVID-19 знає практично кожна людина. Більшості з нас уже доводилося здавати ПЛР-тести, а у когось це ще попереду.

 Кому дійсно потрібне ПЛР-тестування?

За повідомленням порталу Gazeta.ua, проходити ПЛР-тести на коронавірус «усім підряд» і «про всяк випадок» не варто. Але існують певні групи людей, яким одноразово або час від часу дійсно необхідно проводити ПЛР-дослідження зішкрібу з рото-/носоглотки на предмет наявності коронавірусу SARS-CoV-2. Що це за групи? До них входять люди:

  • які досягли віку 60 років або старше і мали контакти з людьми, імовірно інфікованими COVID-19;
  • яким діагностували пневмонію (запалення легенів);
  • які мають симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), особливо якщо при цьому існують будь-які підозри щодо наявності коронавірусу;
  • які контактували з людьми з COVID-19 або з тими, хто перехворів на нього раніше;
  • які мають хронічні захворювання – ендокринні (діабет та ін.), серцево-судинні, онкологічні тощо;
  • які входять в основні групи ризику «за службовим обов'язком» (медпрацівники, поліція, викладачі);
  • які вимушено щодня контактують із великою кількістю незнайомих людей;
  • які повернулися з-за кордону – з держав з несприятливою епідеміологічною обстановкою щодо COVID-19 (цим людям негативний результат ПЛР-тесту дозволяє достроково закінчити самоізоляцію за держпрограмою «Вдома»);
  • які їдуть за кордон, а країна в'їзду вимагає документ, що підтверджує негативний результат ПЛР-тесту на ковід;
  • які здали експрес тест на коронавірус та отримали позитивний результат.

ВАЖЛИВО!

Проходити ПЛР-тестування для виїзду за кордон необхідно в офіційно сертифікованих лабораторіях, які мають право проводити подібні дослідження і видавати довідки міжнародного зразка (це двомовні документи з унікальним штрих-кодом, складені українською та англійською мовами). Серед таких лабораторій України – лабораторна мережа МедЛаб, що має понад 100 відділень по всій території країни.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024