стрічка

На Закарпатті викрили багатомільйонну схему розкрадання природних ресурсів

22 Вересня 2021, 18:40
Затримання ще одного чиновника, який «прикривав» тіньовий видобуток піщано-гравійної суміші 616
Затримання ще одного чиновника, який «прикривав» тіньовий видобуток піщано-гравійної суміші

У Закарпатській області продовжують викривати масштабну схему розкрадання природних ресурсів у руслі річки Тиса та на її притоках.

Про це інформує пресслужба Служби безпеки України.

Викрили ще одного керівника управління державного водного господарства, який «прикривав» тіньовий видобуток піщано-гравійної суміші під виглядом розчищення та регулювання русел гірських рік.

Збитки держави від протиправної діяльності тільки цього чиновника оцінили у понад 56 мільйонів гривень.

За даними слідства, посадовець, до обов’язків якого входить збереження місцевої екосистеми, погодився «заплющити очі» на її руйнування. Натомість надав підприємцям повний безконтрольний доступ для проведення робіт без жодних дозволів.

Наразі керівнику міжрайонного управління водного господарства повідомили про підозру за частиною 2 статті 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Також раніше за матеріалами СБУ повідомили про підозру за частиною 2 статті 240 (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України його «партнерам» по оборудці, п'ятьом керівникам приватних підприємств. Збитки держави від їх «підприємницької діяльності» оцінили у понад 76 мільйонів гривень.

Читайте також: На Свалявському сміттєзвалищі утворилося озеро із отруйних вод

Тривають слідчі дії для виявлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до функціонування протиправної схеми.

Зазначається, що в межах цього кримінального провадження минулого місяця оголошено про підозру заступнику керівника одного із міжрайонних управлінь водного господарства за частиною 2 статті 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України та двом керівникам приватних підприємств за частиною 2 статті 240 (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України.

Загальні збитки держави за неповні два роки існування схеми оцінили у понад 250 мільйонів гривень.

Встановили, що цей тіньовий промисел призвів до повного руйнування ґрунтового покриву та рослинності, для відновлення яких знадобляться десятки років.

Викриття протиправної діяльності відбувалося спільно зі слідчими ГУ Нацполіції у Закарпатській області, а також Екологічною інспекцією за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Читайте також: Базальтові стовпи в Мукачівському районі - чудова локація для фото

Коментар