стрічка

На Волині обрали переможців конкурсу плакатів про Лесю Українку та Габріелю Запольську

22 Вересня 2021, 12:20
Конкурс плакатів у Прилуцькому 538
Конкурс плакатів у Прилуцькому

У селі Прилуцьке, що на Волині, підбили підсумки Міжнародного конкурсу плакатів «Паралельні біографії: Габріеля ЗапольськаЛеся Українка». Вернісаж плакатів відбувся 21 вересня поблизу маєтку, в якому жила польська письменниця.

Про це пише Суспільне.

Зі слів консулки Республіки Польща у Луцьку Терези Хрущ, у конкурсі взяли участь роботи у стилі польського плаката 60–70-их років минулого століття. Їх автори – польські та українські студенти-дизайнери та художники. В основі сюжетів плакатів – творчість Лесі Українки та Габріелі Запольської, які жили та творили в один час.

Студенти створювали плакати за допомогою цифрових технологій. Професорка академії мистецтв з Катовіце Катажина Гаврих-Олендер розповіла, що польський плакат – це відома школа для митців. 

Читайте також: У Луцьку презентували виставку Олександра Грехова «Привіт. Леся»

«Коли можливості верстатів були мінімальні, то народився особливий стиль плакатів – мальовані. Вони зайняли свою нішу в художньому світі», – каже професорка.

Загалом в конкурсі взяло участь 23 плакати. Нині у Прилуцьку відвідувачам показали шість робіт. Перше місце у конкурсі посів плакат студентки з Катовіце Марії Яжини. Друге – дизайнерки зі Львова Олесі Бачинської

Читайте також: Фемінізм, боротьба та творчість: що ми знаємо про Габріелю Запольську

Конкурс присвятили 100-річчю з дня смерті письменниці й акторки Габріелі Запольської та 150-річчю від дня народження поетеси, драматургині й громадської діячки Лесі Українки.

Генеральний консул Республіки Польщі в Україні Славомір Місяк каже, що твори та біографію Габріелі Запольської польські учні вивчають у школі. Сам про Лесю Українку і про її значення для українців дізнався десять років тому.

«Це дві особистості, про які треба розповідати. Моя думка – вони переросли епоху, в якій жили», – розповів Славомір Місяк.

Читайте також: «Ніде моя душа не жила так щасливо, як на Волині»: що розповідають руїни маєтку Габріелі Запольської

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024