стрічка

Волинський нардеп увійшов у рейтинг брехунів

19 Вересня 2021, 16:29
Ігор Палиця 1686
Ігор Палиця

Ігор Палиця потрапив у рейтинг топполітиків, який показує, хто протягом року брехав найбільше, маніпулював, а хто переважно говорив правду. Палиця – на дев’ятому місці. Всього у списку 21 політик.

Матеріал «Маніпулятивно та брехливо: як українські політики провели 2020 рік» підготувала команда VoxCheck.

Рейтинг брехунів уперше вийшов наприкінці 2017 року та охоплював лише два місяці. Наступні рейтинги виходили щорічно.

Головна мета рейтингу – привернути увагу до слів, які політики транслюють у ЗМІ багато брехні та маніпуляцій. Тому завданням як журналістів, так і споживачів інформації є критична оцінка того, що ми бачимо, чуємо й читаємо.

Читайте також: Палиця знову заговорив про «зовнішнє управління» Україною

У 2020 році, як і в 2019, «золоту медаль» за кількістю брехні тримає Вадим Рабінович. Дуже близько за ним ідуть Нестор Шуфрич та Олександр Дубінський. Юлія Тимошенко, хоча й наговорила набагато більше фактологічних цитат, ніж її колеги в Раді, у 2020 році опинилася в середині рейтингу. Петро Порошенко був більш ніж удвічі правдивішим за лідерку «Батьківщини», а Володимир Зеленський — ще на 60% правдивішим за Порошенка. Втім, усе одно президент сказав правду в менш ніж половині випадків. І це погіршення у порівнянні з 2019 роком, коли 53% висловлювань президента були правдивими.

У порівнянні з попереднім роком риторика політиків стала більш категоричною – переважно вони говорили неправду, правду чи маніпулювали, проте майже не перебільшували.

Читайте також: Всюдисущі іноземці, податки і медицина: нові маніпуляції і фейки Ігоря Палиці

 

Як команда VoxCheck рахувала?

Протягом 2020 року вони дивилися усі головні політичні ток-шоу країни та відбирали з них фактологічні цитати – тобто ті, які можна перевірити. Неможливо перевірити оціночні судження, висловлювання про те, що «потрібно» щось зробити чи про майбутнє.

Принаймні одна фактологічна цитата була у 42 політиків, але вони відібрали з них 21 – тих, у кого було хоча б 10 цитат. До рейтингу не увійшли цитати без вердикту чи технічні помилки. Всього в рейтингу 736 цитат.

Найбільше представництво у рейтингу мають ОПЗЖ та «Слуга народу». Лише трохи відстають від них «Батьківщина» та ЄС. Від партії «За майбутнє» виступав лише один депутат – керівник партії Ігор Палиця. Від «Голосу» фактологічні цитати були у Сергія Рахманіна, але їх було занадто мало для включення до рейтингу.

Уже традиційно очолює топ «найбалакучіших» лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. У 2020 році в неї було 167 фактологічних цитат, що приблизно вдвічі більше порівняно з рейтингом 2019 року – тоді команда VoxCheck перевірила 82 цитати Тимошенко. Очільниця «Батьківщини» часто виступає на політичних ток-шоу, а також бере участь у брифінгах Верховної Ради.

До трійки лідерів за кількістю цитат, які можливо перевірити, увійшли депутат від партії «ОПЗЖ» Олександр Качний та чинний президент Володимир Зеленський. Качний часто відвідував політичні шоу, особливо на телеканалах, на які цьогоріч РНБО наклала санкції та закрила – NewsOne, ZIK та 112 Україна.

Володимир Зеленський нечасто з’являвся на політичних шоу. Усі його цитати, які увійшли до рейтингу, взяті з виступів у Верховній Раді та інтерв’ю.

Далі у тексті йдеться, про що говорили лідери рейтингу брехунів, чи є різниця між «старими» й «новими» обличчями та загалом, які теми обговорювали протягом 2020 року.

Ось про що говорив Ігор Палиця:

Висновок

Як і раніше, політики не надто «дружать» із правдою – лише 160 із розглянутих у рейтингу 736 цитат були правдивими (22%). Найбільше брешуть представники ОПЗЖ – можливо, тому, що вони переважно повторюють неправдиві наративиросійських ЗМІ.

«Нові» політики у 2020 році брехали менше, ніж «старі». Проте частка правди у висловлюваннях президента знизилася (якщо це «завдяки» набуттю політичного досвіду, то це не можна вважати позитивною тенденцією). Головними темами для обговорення у 2020 році були коронавірус та пов'язані з ним медична реформа й вакцини, а також ринок землі.

Повністю аналіз можна прочитати на сайті VoxUkraine.

Читайте також: Кредит від ЄС спрямують на проїдання та латання дірок, – Палиця. МАНІПУЛЯЦІЯ

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024