стрічка

«Ладомирія» готує великий проєкт промоції українського традиційного одягу

13 Вересня 2021, 17:37
Культурно-історичний простір «Ладомирія» 525
Культурно-історичний простір «Ладомирія»

Культурно-історичний простір «Ладомирія», що на Рівненщині, разом з Українським культурним фондом розпочинає новий проєкт. З'явиться унікальна мультиформатна платформа з відтворення традиційного одягу України.

Про це Район.Історія повідомили організатори проєкту.

Платформа складатиметься з:

  • онлайн-резиденції, де всі охочі зможуть не тільки ознайомитися з розмаїттям автентичного вбрання та долучати власні примірники одягу, а й отримати необхідний інструментарій для його пошиття та спільної творчості;
  • офлайн-курсів, на які запрошуються майстри з усієї України аби поглибити свої знання в особливостях крою, видах та нюансах українського одягу та отримати практичні навички з ткацтва, оздоблення, вжитку автентичних виробів.

Два роки тому культурно-освітній простір «Ладомирія» заявив про себе гучним проєктом-челенджем «Майстерня етнобрендів». Тоді, за 22 дні тут створили та випустили у світ 13 нових брендів етнічного одягу разом 13-ма модельєрками з усієї України. 

5 вересня, на День Традиційного Костюма, завершилася перша, офлайн-частина проєкту. 14 учасниць з різних куточків України, які працюють з автентичним одягом, впродовж тижня поглиблювали свої знання про особливості крою та пошиття українських традиційних строїв, їх вжитку та символіки, працювали над відтворенням примірників такого одягу. 

Окрім лекцій щодня проходили майстер-класи, де майстрині мали змогу навчитися ткати на верстатах, кроїти, пов’язувати традиційні головні убори тощо. Традиційні українські сорочки з’явилися вже під час навчання. Над спідницями, сарафанами, намітками, камізельками учасниці працюватимуть ще місяць за допомогою онлайн-платформи.

«Так, це тільки початок. У вересні ми готуємось до запуску онлайн-резиденції, де всі охочі зможуть отримати необхідний інструментарій для спільного створення українського одягу, а саме автентичні лекала, відеопідказки з особливостей пошиття, відеолекції по типах одягу, фото в 360 градусів, груповий чат між майстрами та, найголовніше, можливість додавати на платформу свої матеріали та вироби, а також експонати старовинного одягу. У нас є подвійна мета – допомогти всім, хто вміє тримати голку з ниткою, відшити справжній український стрій, та зібрати антологію традиційного українського вбрання, у всьому його розмаїтті та багатстві», – говорять організатори проєкту.

У «Ладомирії» вже реалізували багато цікавих локацій: відкрито етнопарк з музеєм просто неба, ткацька майстерня та виставкові зали. Розвивається екорослинництво, працює риб розвідник та ферма грибів.

Слідкувати за перебігом проєкту охочі можуть на сайті та соцмережах «Ладомирії».

Читайте також: Серпанкове вбрання: у майстерні ручного ткацтва в Радивилові  оживає легенда

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024