стрічка

Триває реконструкція будинків Косачів у Колодяжному: на якому етапі ремонтні роботи

12 Вересня 2021, 16:03
Виставка За обіднім столом 707
Виставка За обіднім столом

У садибі родини Косачів в селі Колодяжне, де дитячі та юнацькі роки провела Леся Українка, триває реконструкція. Завідувачка музею Ольга Бойко розповіла на якому етапі проходять ремонтні роботи.

Про це пише Суспільне.

Після усіх робіт для відвідувачів облаштують нові туристичні об’єкти. Реконструкція триває одночасно у двох будинках Косачів. Їх називають «сірий» і «білий». Ольга Бойко розповіла, що це перша реконструкція з часу відкриття музею. Буде проведена заміна озеленення, яке є на території садиби.

 

Читайте такожВеликодні листівки родини Косачів

«Деревина в жахливому стані. Будуть повністю замінені вікна, двері, уся столярка. Зараз знімається утеплення з горища і сьогодні почали знімати бруківку на території», – каже музейниця. 

Зі слів будівельника Володимира Лесюка – найбільше роботи всередині будинку. Потребують заміни соснові бруси фундаменту. Це буде фрагмент за фрагментом, тому що підняти цілий будинок буде складно.

«З усіх конструкцій батьківського будинку Косачів в задовільному стані тільки ґонт, яким накритий дах. Його вже почистили та покрили дьогтем», – розповів Володимир Лесюк.

У «білому» будинку будівельники нині працюють в підвальному приміщенні. Його, каже Ольга Бойко, планують облаштувати для відвідувачів. 

 

Читайте також: Історичні фото сім'ї Косачів в барвах

«Відомо, що тут знаходились овочі, фрукти, різні закрутки, наливки. Плануємо все це відтворити», – додала завідувачка.

Частина меблів та експонатів з обох будинків зараз зберігаються у фондах музею, з іншої зробили виставку під назвою «За обіднім столом» та презентують її у літературній експозиції.

Днями будівельники серед сміття, яке зняли з горища, знайшли лист, датований 1961 роком та адресований Йосипу Струцюку. Він, каже Ольга Бойко, був першим екскурсоводом музею та жив у «сірому» будинку.

 

Читайте також: У Луцьку презентували унікальну книгу про Лесю Українку

 

Довідково:

  • Вперше про руйнування будинків музейники розповіли влітку 2020. У хаті, яка була збудована 1890 року осипалася тинькування, на стінах з'явилися тріщини.
  • У грудні 2020 року музей посів переможне третє місце в попередньому конкурсному відборі програм і проєктів, що можуть реалізовувати коштом Державного фонду регіонального розвитку вже наступного року.
  • У квітні 2021 року на Волині оголосили тендер на реставрацію пам’ятки культурної спадщини «Білий та Сірий будинки Косачів». Вартість робіт – 10,5 мільйонів гривень. Його виграла фірма «Житлобуд-2», яка відреставрує будинки за 6,5 мільйонів гривень.
  • В серпні у «Білому» будинку Косачів, який належить до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, волинські науковці провели археологічні дослідження.
  • 9 червня 2021 року «Сірий» будинок Косачів, який належить до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, закрили на ремонт. В серпні реставраційні роботи стартували і в «Білому» будиночку.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024