стрічка

На громадських слуханнях підтримали повернути Володимиру-Волинському історичну назву

10 Вересня 2021, 16:58
На громадських слуханнях 695
На громадських слуханнях

У Володимирі-Волинському 9 вересня у культурно-мистецькому центрі відбулися громадські слухання щодо повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир». 

У слуханнях мали можливість взяти участь усі бажаючі мешканці міста, проте прийшли, зареєструвались і отримали мандати для голосування лише 216 осіб.

На громадських слуханнях обрали головуючого. Ним став Ігор Поліщук, секретарем обрали Оксану Байкевич, а до складу лічильної комісії увійшли Лариса КрупеняТетяна Бондарук та Надія Бурик.

До учасників слухань звернулися очільник Володимир-Волинської громади Ігор Пальонка, архиєрей ПЦУ, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, запрошені гості історики та науковці: Віталій Скальський, Оксана Карліна,  Святослав Терський, Анатолій Пісоцький та Микола Кравчук, які  у своїх доповідях обґрунтовували  питання повернення місту історичної назви. Доктор історичних наук, професор кафедри публічного управління та адміністрування університету Григорія Сковороди Віталій Коцур поділився досвідом Переяслава, який кілька років тому також повернув свою історичну назву, позбувшись нав’язаної у радянські часи приставки «Хмельницький».

  Питання повернення Володимиру-Волинському історичної назви неодноразово порушувалось, починаючи з часів проголошення незалежності. Особисто я переконаний, що місто, яке одне з перших отримало Магдебурзьке право, засновником якого був рівноапостольний князь Володимир, має повернути собі ім’я, котре носило упродовж багатьох століть і котре зафіксоване у літописах часів Київської Русі, – зазначив Ігор Пальонка.

  Це питання вже давно визріло у часі і нині досягло так званої «точки неповернення», – зазначив у своєму виступі єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей

Роками у місті обговорювали тему перейменування. Була і петиція щодо повернення місту історичної назви, було й рішення молодіжної та громадської рад, працювала робоча група по перейменуванню, – наголосив у своєму виступі автор проєкту рішення, депутат міської ради Андрій Гнатюк.

 Нинішня назва міста забирає у вас тисячолітню історію. Перейменування – дуже правильна ініціатива і як історик це відчуваю, – зазначив доктор історичних наук, професор Віталій Коцур

Щодо назви Володимира, то релігійні громади по-різному називали. Українці ж називали місто Володимир, – сказав історик Віталій Скальський.

Найвидатніший період свого існування Володимир пережив тоді, коли був столицею Галицько-Волинського князівства. І тоді він був Володимиром, – зазначив науковець Святослав Терський.

Люди бояться цього питання, бо думають про те, скільки це їм буде коштувати. Ми давали інформацію, що для пересічного мешканця це нічого не буде вартувати. Це буде коштувати для бюджетних установ. Вже сформовані кошториси і це видатки у межах сотень тисяч гривень... Невже заради повернення місту історичної назви цього не можна зробити. Ця приставка Волинський була додатка за часів російської влади, щоб ідентифікувати місто. Це питання не політичне. Давайте разом об’єднаємося і повернемо місту історичну назву, – зазначив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

  Назву місту при житті дав великий рівноапостольний князь Володимир.  І це єдине місто в Україні з такою назвою, – зазначив під час свого виступу колишній міський голова Павло Мамедов.

Є два розпорядження про проведення опитування. Електронне опитування не мало чіткої системи і можна було проголосувати кілька разів, а остаточної інформації про результати опитування так і не було оприлюднено. Слід зробити електронне голосування з ідентифікацією, щоб люди могли проголосувати, – зазначив під час свого виступу Андрій Кандиба.

  Чому ми маємо триматися за такий совєтський спадок... Маймо мужність перейменувати місто і повернути йому історичну назву, – зазначив під час свого виступу володимирчанин Володимир Подзізей.

 Процес перейменування не вивчено досконало, як це провести, але тішуся тим, що голова зініціював це питання. Давайте полюбимо своїх предків і свою землю, – сказала під час свого виступу Віра Чайковська-Тарликова.

 Наше місто не підпадає про закон про декомунізацію, будемо перейменовувати його згідно з законом про географічні назви. І там говориться, що береться думка громади, яка проживає на території міста. І долю перейменування визначають шляхом референдуму, – наголосила мешканка міста Ірина Ліщук.

Місто не можна називати Володимиром, бо князь Володимир – спірна історична постать і вбивця, – наголосив ексдепутат міської ради Ярослав Жук.

Ініціатива перейменування міста пішла від народного депутата Ігоря Гузя, а він не є мешканцем міста. Рішення стосовно перейменування нашого міста володимирчани повинні прийняти самостійно, – зазначив житель міста Тарас Сватко.

В ході обговорення пропозицій у кожного з присутніх у залі була можливість висловити свою думку, після чого відбулось голосування.

У результаті майже чотиригодинних громадських слухань 137 зареєстрованих учасників підняли свої мандати угору, віддавши таким чином свій голос «за» повернення місту історичної назви Володимир. 4 – висловились проти.

Пропозицію громадських слухань буде винесено на розгляд найближчого пленарного засідання сесії міської ради, яке відбудеться 1 жовтня.  

Читайте також: Володимир: повернути не можна залишити

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024