стрічка

Чотири поради щодо вибору професії

06 Вересня 2021, 11:17
Вибір професіїї Реклама 1041
Вибір професіїї

Вибір кар’єрного шляху (або його зміна) - це для більшості з нас заплутаний і тривожний досвід. 

Часто можна почути пораду «слідувати своїй пристрасті» або «займатися улюбленою справою. Ми всі хочемо вибрати професію, яка зробить нас щасливими, але як ми можемо знати, що це так насправді буде? 

Ми пропонуємо кілька порад для того, аби краще розібратися із вибором майбутньої справи.

Оцініть себе. Які у вас переваги та недоліки?

Подумайте про те, хто ви, що ви вмієте і що вам подобається. Це допоможе вибрати ідеї для кар’єри, які відповідають вмінням та інтересам.

Зробіть SWOT-аналіз. Все, що вам потрібно - це ручка, папір і бажання бути чесним щодо себе.  З'ясуйте ваші нинішні сильні, слабкі сторони, загрози вашим цілям та можливостям.

Подумайте про 5 найважливіших навиків життя та роботи, які у вас вже є, і на яких з них ви хочете розвиватися.  Кожна професія потребує цих навичок, але деякі більше, ніж інші. Професія продавців, медсестер, викладацьких та дослідницьких звітів вимагає від вас відмінного спілкування. Будучи спортивним тренером або пожежником, ви повинні мати рівень фізичної підготовки. Деякі дійсно незвичайні професії вимагають, щоб ви були хорошими в цифрах, наприклад, працюючи харчовим технологом.  Після того, як ви добре подумали про свої навички та інтереси, складіть список усіх кар’єр, які, на вашу думку, можуть добре підійти. 

Залежно від вашої особистості у вас можуть бути інтереси, які підходять для різних професій. Вивчіть свої хобі, минулий досвід та інтереси, щоб визначити заняття, які вам подобаються. Хоча ця інформація виходить за рамки професійного контексту, створення переліку видів діяльності може допомогти звузити свій кар’єрний шлях.

Складіть список професій, про які хочете дізнатися більше

Якщо ви оцінили свої сильні сторони, навички та інтереси, вам слід скласти список кар’єр, над якими слід подумати. Корисно мати довгий список із принаймні десятьма варіантами вибору професії, тому що немає такого поняття, як лише одна кар’єра мрії. 

У вас вже є якісь «кар’єри мрії» у вашому списку? Використовуйте різні ресурси в інтернеті, щоб розширити свій список. Наприклад, можна використати ресурс  https://jungo.dev/

На сьогодні ви повинні вже скласти великий список варіантів професій, які вам подобаються. Прагніть мати у своєму списку щонайменше десять варіантів. Ймовірно, будуть якісь ідеї щодо роботи, про які ви вже думали, але також деякі можливі професії, про які ви не так добре знаєте або про які раніше не думали.

Подумайте про свої короткострокові та довгострокові цілі

Тепер, коли ви обдумали вибір професії, яка підходить саме вам, ваш наступний крок - подумати про досяжні цілі.

Для того, щоб ваш найкращий вибір професії став реальністю, над чим ви збираєтесь працювати в найближчі кілька місяців? А в найближчі кілька років?

Створіть документ або електронну таблицю. Перелічіть усі кроки, які ви можете зробити для досягнення своїх цілей, і додайте дату, до якої ви хотіли б їх досягти. Чи є оцінка, яку ви хочете отримати за шкільний проєкт чи іспит? Курс, який ви хотіли б дослідити? Яку годину ви хотіли б витратити на пошук інтерв’ю в Інтернеті з людьми, які виконують роботу вашої мрії? Ваші цілі можуть бути маленькими або великими. Їх можна досягти сьогодні ввечері або наступного року - але вони мають бути досяжними.

Створіть свій список досяжних цілей, додайте дати виконання, і ви зробили великий крок не тільки до вибору професії, але і до реалізації своєї мрії.

Враховуйте свої потреби у заробітній платі

Різні професії можуть мати найрізноманітніші доходи. Знайдіть середню заробітну плату за найменуванням вакансії, компанією та місцезнаходженням на дійсно зарплатах. Це може бути хорошою відправною точкою для визначення того, скільки грошей ви заробите при першому запуску, а також вашого потенціалу заробітку після того, як ви отримаєте певну кількість часу та досвіду. Хоча заробітна плата, безумовно, не дорівнює привабливій, задовільній роботі, це важливий фактор, який слід враховувати, коли ви визначаєте свій професійний шлях. Більшість людей із задоволенням починають із самого низу і з плином часу досягають пристойної заробітної плати - але якщо ви людина, яка керується грошима (з будь-якої причини), то планування кар’єрного шляху, який відповідає вашим бажанням, може бути вагомим кроком.

Коментар