стрічка

Рятувальник з Нововолинська розповів про небезпеку в роботі та сім'ю

05 Вересня 2021, 10:15
Рятувальники Нововолинської ДСНС 865
Рятувальники Нововолинської ДСНС

До дня Рятувальника, що 17 вересня, пожежник з Нововолинська розповів про небезпеку в роботі та сім'ю.

Про це йдеться на сторінці 5 пожежно-рятувальної частини у Нововолинську.

«Життя – найдорожче, що є в людини. І ціль кожного з нас – його оберігати», – йдеться у повідомленні.

Завдання рятувальника – оберігати та захищати життя інших.

Пожежники з Нововолинська
Пожежники з Нововолинська

Анастасій Гаєвський працює у 5 державній пожежно-рятувальній частині Нововолинська вже понад 5 років.

Пожежник розповідає про небезпеку в роботі та власну сім'ю.

Анастасій Гаєвський
Анастасій Гаєвський

«Бути рятувальником вирішив з  дитинства. Словом, мій батько, брат та дядько теж працюють тут. Продовжую сімейну справу», – розповідає волинянин.

Анастасій Гаєвський зазначає, що головне в цій справі – бути людиною. Ніякої паніки та страху! Рятувальник повинен не лише врятувати життя, а й надати першу психологічну допомогу потерпілим. Звісно, без фізичної підготовки тут теж ніяк.

«Перший мій виклик був для ліквідації пожежі в лазні. Площа біди була великою. Благо, там вже не було людей. Завдяки швидкому реагуванню врятували і потерпілу будівлю, і сусідні», – пригадує пожежник.

Ліквідація пожежі
Ліквідація пожежі

Анастасій Гаєвський розповідає, що коли потрапляє на місце пожежі, то все робити потрібно дуже швидко. Часу на сумніви рятувальники не мають. Словом, кожна втрачена хвилина може коштувати життя. Спочатку працівники ДСНС оцінюють ситуацію. Тоді починають діяти. 

«Коли заходиш у приміщення, воно задимлене, нічого не видно. Головне – швидко перевірити чи немає людей», – зазначає волинянин.

До слова, в паніці люди, особливо діти, можуть сховатися у найнесподіваніших місцях. І за диванами, і в шафах, і у ванних кімнатах, туалетах. Необхідно заглянути в кожну шпаринку. Паралельно одразу розпочинати гасіння пожежі. 

«Хоч працюю не так довго, масштабних пожеж бачив чимало. Однією з найтриваліших було здавалося б банальне займання трави. Тут варто пам'ятати, що палити її навмисно не можна ні в якому разі», – зазначає рятувальник.

Волиняни розповідає, що гасив пожежу, коли на вулиці було 20 градусів морозу. Бойовий одяг та взуття пожежників наскрізь промокли від струменів води й замерзли на льоту. З шоломів звисали бурульки. Було надзвичайно важко. Все закінчилося добре.

Чоловік пригадує, що часто виїжджав на ДТП, де за допомогою гідравлічних інструментів рятували людей, яких “затискало” в авто.

Один з найважчих випадків у якому брав участь Анастасій Гаєвський – ліквідація пожежі у п’ятиповерхівці.  Тоді по драбині піднялись на балкон квартири четвертого поверху. Допомогу надавали жінці та дитині. 

На все життя запам'ятав випадок, коли на третьому поверсі будинку через балкон евакуювали відразу шістьох людей. Була там навіть дворічна дитина.

Ідеальний робочий день для рятувальника – це коли техніку та обладнання довелося використати лише для відпрацювання нормативів.

Родина до роботи Анастасія Гаєвського ставиться з розумінням та підтримкою.

« Звісно, переживають за мене. Хотіли б, щоб був поруч на свята та вихідні. Та не завжди виходить. Служба є – служба», – зізнається рятувальник.

Щоб пожеж стало менше, рятувальник радить навчати дітей правил безпеки життєдіяльності. Не залишати самих вдома. Також ні в якому разі не палити в ліжку та не зловживати алкоголем.

Анастасій Гаєвський додає, якби отримав повторний шанс обирати майбутню професію, свій вибір не змінив би ніколи.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024