стрічка

На Рівненській АЕС обговорили готовність до впровадження американського палива

28 Серпня 2021, 19:41
Рівненську АЕС з візитом відвідали представники компанії Westinghouse 715
Рівненську АЕС з візитом відвідали представники компанії Westinghouse

Рівненську АЕС з візитом відвідали представники компанії Westinghouse (Швеція), аби обговорити актуальні питання. Зокрема йшлося про проєктування стенду з інспекції та ремонту ядерного палива.

Про це Район.Вараш повідомили у пресслужбі АЕС.

У рамках візиту відбулася нарада за участю фахівців Рівненської АЕС, компанії Westinghouse, Дирекції НАЕК «Енергоатом» та ВП «Атомремонтсервіс».

Також гості мали змогу відвідати центральний зал реакторного відділення та сховище свіжого ядерного палива енергоблоків №№1, 2 для ознайомлення з компонуванням обладнання та отримання вихідної інформації для розробки стенду з інспекції та ремонту ядерного палива.

За словами начальника відділу ядерної безпеки РАЕС Вадима Бориса, стенд для інспекції та ремонту палива Westinghouse потрібен для проведення планових інспекцій при проведенні дослідної експлуатації паливних збірок компанії Westinghouse. Аналогічний стенд для енергоблоків типу ВВЕР-1000 вже є в Україні – у ВП «Атомремонтсервіс».

Нагадаємо, що у 2019 році роботи з інспекції ядерного палива проводились на енергоблоці №4 РАЕС. На стенді виконали візуальний огляд паливної касети на наявність різних механічних пошкоджень, відсутність сторонніх предметів та вимірювання її геометричних характеристик.

Під час наради на майданчику Рівненської АЕС присутні додатково обговорили питання підготовки документації та поточний стан проєктування дослідної партії паливних збірок компанією Westinghouse.

«НАЕК «Енергоатом» підписано контракт на розробку та постачання дослідної партії паливних збірок для реакторів типу ВВЕР-440, тож Westinghouse готує необхідну технічну документацію. Контрактом також передбачено виготовлення стенда для інспекції та ремонту палива, що дозволить виконати контроль параметрів збірки, ультразвуковий контроль тощо, та дасть додаткову інформацію про умови експлуатації та стан паливної збірки в процесі експлуатації», – прокоментував Вадим Борис.

Заступник директора Дирекції з ядерної та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Павло Лашевич зазначив, що візит фахівців Westinghouse відбувся успішно, зокрема завдяки відкритому діалогу та готовності персоналу Рівненської АЕС до впровадження американського палива.

«Результатом візиту стало визначення шляхів та планування наступних кроків для виконання такої амбітної мети як впровадження палива компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440 в Україні», – наголосив Павло Лашевич.

Концептуальний дизайн стенду інспекції паливних збірок ВВЕР-440 компанія повинна надати на розгляд до березня 2022 року.

Нагадаємо, що наразі триває реалізація Програми диверсифікації ядерного палива для реакторних установок ВВЕР-1000, у рамках якої шість енергоблоків України завантажені паливом ТВЗ-WR.

Планується, що у 2025 році в активну зону реактора енергоблоку №2 РАЕС завантажать першу партію з 12 паливних збірок, яка має перебувати у дослідній експлуатації впродовж 4-6 років.

Минулого місяця на РАЕС поставили перші касети ТВЗ-WR для енергоблока №3.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024