стрічка

У Луцьку презентували масштабний проєкт «Імена твої, Україно»

25 Серпня 2021, 11:08
У луцькому музеї презентували масштабний проєкт «Імена твої, Україно» 606
У луцькому музеї презентували масштабний проєкт «Імена твої, Україно»

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у День Незалежності України новим проєктом відкрили ще дві з половиною тисячі квадратних метрів виставкового простору.

У масштабному проєкті під назвою «Імена твої, Україно» взяли участь 152 митці.

Як розповіла мистецтвознавиця Зоя Навроцька, проєкт тривав упродовж місяця.

«Митці мали показати, хто любить українську історію, хто задумується над тим, аби стати іменем в Україні, хто допомагає стати іменем в Україні, і звичайно, творити для людей, які люблять і цінують українську історію, які прагнуть до самоідентифікації українців у світі. Саме така мета проєкту», – зазначила Зоя Навроцька.

Зліва направо: Віктор Корсак, Леся Корсак, Зоя Навроцька, Катерина Михайлюк, Максим Павловський

Всього було триста учасників, з яких обрали 152. Близько трьохсот їхніх робіт і прикрасили нові зали МСУМКу. Тож зараз на 2,5 тисячах квадратів виставкової площі лучани і гості міста можуть насолодитися чудовим симбіозом митців.

«Ми сподіваємось, що це – територія успіху багатьох майбутніх проектів, і відкриття ще і ще нових імен. Тут поряд із дуже вагомими іменами нашого мистецтва дебютують зовсім молоді, які тільки стають на шлях мистецтва», – висловила сподівання Зоя Навроцька.

Керуюча партнерка МСУМКу Леся Корсак розповіла, що нові 2,5 тисячі квадратних метрів додали до загального виставкового простору музею. Тут продовжать постійну експозицію, адже робіт мають багато.

«Ми хочемо показати, скільки у нас багато талановитих митців і скільки наші регіони мають багато знакових імен. Тому всі ці дві з половиною тисячі квадратів ми віддамо під генезу сучасного українського мистецтва», — розповіла Леся Корсак.

Нова зала Музею

Віктор Корсак, головний автор ідеї і куратор проєкту своєю чергою поінформував, яким чином систематизували таку велику кількість мистецьких творів.

«Ми вирішили не систематизувати ці твори за жанрами чи видами мистецтва, а погрупували їх по психотипах. Адже саме психотип визначає те, як ми живемо, як ставимось до світу і як творимо. Для цього залучили професійних психологів, які розглянули роботи, прочитали тексти і згрупували їх за таким принципом. У результаті в нас вийшло вісім залів», – зазначив фундатор МСУМКу Віктор Корсак.

На захід прийшли сотні людей

Цікаво, що відвідувачам музею дають можливість зайти в зали і обрати свій психотип.

«На буклетах та експлікаціях є QR-коди, які можна просканувати і визначити свій психотип. Ми написали спеціальну програму. Таким чином ви можете звернути увагу саме на тих митців, на яких ви подібні. Я впевнений, що мистецтво – це не монолог художника. Це діалог художника із глядачем. І тільки разом вони творять мистецтво», – пояснив Віктор Корсак.

Тут можна відсканувати код і дізнатися свій психотип

Психологиня, директорка волинської філії Комп’ютерної академії ШАГ Інна Кондратюк пояснила, звідки музей взяв підхід до такої незвичної систематизації творів:

«Ми взяли за основу базу психології – психотипи Юнга. Він першим поділив людей на психотипи і сказав, що в кожної людини є ядро людської психіки, або людської душі. Суть в тому, що ми по-різному сприймаємо світ. Хтось буквально, фактично, теоретично, хтось образно. Так само ми по-різному інтерпретуємо цю інформацію. І ми використали цей підхід».

Зворушливим моментом на відкритті стало освідчення. Максим Павловський, менеджер відділу виставкової діяльності МСУМКу, на очах у сотень гостей запропонував своїй коханій дівчині Вікторії одружитися. І вона сказала «так».

На цій приємній ноті всіх запросили до виставкових залів.

До слова, 24 серпня у МСУМКу також презентували монографію «Як стати іменем».

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024