стрічка

На Горохівщині знайшли останки німецьких солдатів

03 Серпня 2021, 11:13
Розкопки на території громади 330
Розкопки на території громади

На території Берестечківської громади на Горохівщині збирають останки німецьких військовослужбовців з метою подальшої ідентифікації і перепоховання.

Збір проводить Німецька Народна Спілка з догляду за військовими похованнями. Про це повідомляє у Facebook «Горохівський вісник».

Пошукові роботи відбулися нещодавно в селі Лобачівка, де, згідно з архівною інформацією, покоїлися німецькі солдати. Крім останків тридцяти шести німецьких воїнів, учасники робочої групи відшукали жетони та пляшки з інформацією про загиблих.

Також визначили місцеперебування поховань поблизу Свято-Духівського храму міста Берестечка, на вулиці Козацькій. Свого часу там розміщувався німецький госпіталь, куди на лікування звозили поранених у боях 1944 року. За переказами місцевих жителів, померлих хоронили на території цього ж закладу.

Після розташування неподалік відділку міліції та неприйнятністю сусідства НКВД із німецьким цвинтарем захоронених солдатів викопали та, поприв’язувавши до коней, постягували в окоп на березі Стиру. Коли в 1991 році проводили перепоховання вояків УПА, останки яких покоїлися у тому ж окопі, дев’ять знайдених німецьких солдатів поховали в гробниці-склепі на берестечківському кладовищі.

Минулого тижня в результаті пошуків на території колишнього госпіталю викопали останки ще шести німецьких воїнів, ідентифікаційні жетони й пляшки з інформаційними записками.

За словами керівника робочої групи Романа Процайла, останки, віднайдені на території Берестечківської громади, а також із гробниці-склепу перепоховають на офіційному збірному цвинтарі в селі Потелич Жовківського району Львівської області, де хоронять німецьких військових із восьми областей західного регіону України.

За активну участь у пошуку поховань німецьких військовослужбовців, які загинули під час Другої світової війни в місті Берестечку, подякою Представництва Німецької Народної Спілки з догляду за військовими похованнями в Україні відзначили директора Берестечківського народного історичного музею Олега Дергая.

Він повідомив, що в травні 2003 року тут також проводили пошукові роботи. У результаті в сквері поблизу Свято-Троїцького костелу розкопали останки п’яти німецьких солдатів, зокрема двох саперів, кінного жандарма, піхотинця й зенітника.

Окрім того, за словами Олега Дергая, на території Берестечка й досі існують можливі захоронення. У їх числі – поховання німецького кухаря, про якого гарно відгукувалися місцеві жителі. Готуючи їжу для військових підрозділів, він підгодовував сім’ю, де проживав сам. Дітвору нерідко таємно пригощав шоколадками. Загинув під час одного з бомбардувань радянськими літаками. Кухаря похоронили місцеві жителі й тривалий період доглядали за його могилою.

 Читайте також: Битва під Берестечком: як поразка козаків, яку прославляла Москва, об’єднала українців

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024