стрічка

Альпіністка з Мукачева підкорила Дику гору

27 Липня 2021, 15:03
Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину світу 701
Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину світу

Жителька Мукачева Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину світу – Чогорі (К2).

Своє сходження альпіністка здійснила у вівторок, 27 липня, о 8.42 за місцевим часом. Про це повідомляють в «Укрінформі».

Українці вдалося підкорити гору висотою 8 611 метрів.

Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а у світі альпіністів — горою-вбивцею. Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчувалося трагедією.

Своє сходження Ірина присвятила 30-річчю незалежності України. Галай розвінчала міф, що на К2 можуть піднятися тільки профі, як до цього вважалося у світі альпінізму. Іра стала першою українкою, якій вдалося зійти на К2.

Разом з Іриною на Чогорі піднявся Дмитро Семененко з Дніпра, який здійснив своє сходження без кисневої маски. Зараз Ірина і Дмитро спускаються з вершини. У базовому таборі 2 (розташований на висоті 6800 метрів) їх чекає третій учасник експедиції відомий фотограф, уродженець Коломиї Назарій Кривошеєв.

Більше про Ірину Галай тут: «Якщо ти маєш силу волі, її можна проєктувати на будь-що», – перша українка, що підкорила Еверест

Коментар