стрічка

Бізнес оцінив роботу Волинської та Поліської митниць: результати опитування та рекомендації

29 Червня 2021, 15:03
Бізнес оцінив роботу Волинської та Поліської митниць: результати опитування та рекомендації 798
Бізнес оцінив роботу Волинської та Поліської митниць: результати опитування та рекомендації

У Волинській торгово-промисловій палаті відбулася презентація результатів громадського моніторингу окремих аспектів роботи митниці.

Захід, який організувала ГО «Агенція міжнародної співпраці», відбувся 24 червня – повідомляє кореспондент Бізнес.Район.

Презентацію провели в рамках короткострокового проєкту «Громадська оцінка роботи Волинської та Поліської митниці». Участь взяли представники громадських організацій-партнерів, представники бізнес-середовища, експерти, представники Держмитслужби.

Громадський моніторинг відбувався протягом січня-квітня 2021 року. Активісти аналізували оцінки, очікування, думки та ставлення бізнесу, експертів, представників ділових та професійних об’єднань до нововведень на митниці, стану прикордонної інфраструктури, рівня корупції.

Загалом опитали 117 респондентів у восьми регіонах країни у форматі глибинних інтерв’ю. Серед опитаних – 62,4% учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Керівник проєкту Віталій Киричук розповів про результати моніторингу і озвучив рекомендації за його результатами.

Стосовно стану інфраструктури на митницях, респонденти відзначили декілька моментів, які варто покращити. Зокрема скаржилися на погану якість мобільного зв’язку, або взагалі його відсутність. Нарікали також на недостатнє технічне оснащення та обмежений доступ до платіжних терміналів, відсутність туалетів на пунктах пропуску, нестачу інспекторів.

Проблемою залишаються і черги на кордонах. Це могли б вирішити електронні черги та інтеграція інформаційних систем митних органів України інформаційними системами країн-сусідів.   

Таке явище на митниці, як корупцію, на думку активістів, може зменшити автоматизація процесів на митниці, підвищення престижності роботи митника, посилення відповідальності та усунення можливості неоднозначного трактування законодавства.

Представник Волинської митниці Держмитслужби Ігор Ляшук в ході презентації озвучив рекомендації з урахуванням регіональної специфіки діяльності митниці. Учасники зустрічі обговорили рекомендації і напрацювання та доповнили їх.

Від імені ГО «За чесну та прозору митницю», Волинської ОДА, Волинської та Поліської митниць Держмитслужби Волинська торгово-промислова палата прийняла рішення звернутися до мобільних операторів з пропозицією встановити додаткові потужності, щоб посилити сигнал 3G та 4G (LTE) у зоні дії окремих пунктів пропуску на білоруській ділянці кордону.

Решту напрацьованих рекомендацій передадуть у Державну митну службу України.

Нагадаємо, раніше громадська організація «Агенція міжнародної співпраці» провела ґрунтовне дослідження стосовно роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби, а також оцінила, наскільки учасники зовнішньоекономічної діяльності обізнані про нововведення на митниці.

Читайте також:  «Контрабас»: які схеми працюють на кордоні та чому Україна втрачає мільярди

 

Цей матеріал підготований в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за  сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Агенція міжнародної співпраці» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Коментар