стрічка

Рівне: у «чорнобильській лікарні» проблема з ліками для хворих на муковісцидоз

17 Липня 2021, 12:22
Під час візиту голови облради до лікарні 576
Під час візиту голови облради до лікарні

Голова Рівненської облради Сергій Кондрачук з робочим візитом побував в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. 

Це комунальне підприємство обласної ради, яке знають як «чорнобильську лікарню», — повідомляють на сайті органу місцевого самоврядування. 

Тут передусім проходять діагностику, лікування та отримують профілактичні послуги ті жителі Рівненщини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а також хворі ендокринного профілю.

Щоб втриматися на плаву у процесі медичної реформи, підприємство розширило перелік послуг. Тут створили Центр розсіяного склерозу, а також відділення первинної медико-санітарної допомоги.

Як розповів директор диспансеру, депутат обласної ради Сергій Шевчук, з травня цього року у них працює чотири сімейні лікарі, які за два місяці роботи уклали 1 310 декларацій з пацієнтами.

Так, у 2020 році, коли через карантин диспансер майже не надавав послуг, тут частково зробили ремонт, за власні кошти придбали портативний УЗД-апарат, а цьогоріч – кисневий генератор. Однак існує потреба в сучасному діагностичному обладнанні.

Ознайомився Сергій Кондрачук і з роботою Центру розсіяного склерозу. У березні цього року депутати обласної ради виділили кошти, і в Центрі розпочалися ремонтні роботи. Позаяк більшість його пацієнтів – люди на візках, виникла необхідність переобладнати приміщення для людей з інвалідністю.

Водночас існує проблема щодо забезпечення хворих із розсіяним склерозом необхідними медикаментами. 

Так само критичною є ситуація з ліками для інших хворих, які також лікуються на базі «чорнобильської лікарні», — це пацієнти з діагнозом муковісцидоз. Сьогодні на Рівненщині виявлено 40 таких хворих. І якщо для 28 дітей через обласну програму «Діти Рівненщини» гроші на ліки передбачили, то 12 дорослих пацієнтів можуть залишитися без життєво необхідних медикаментів.

«Питання критичне, тож обласна рада в найкоротший строк повинна знайти вихід із ситуації», — зауважив Сергій Кондрачук.

Водночас у відділенні, де лікують хворих на муковісцидоз намагаються створити всі необхідні умови. У палатах пацієнти перебувають по одному, а діти разом з одним із батьків. Усе влаштовано так, щоб мінімізувати контакти хворих, передусім через коронавірус.

Послаблення карантинних умов і медична реформа розширили можливості для диспансеру щодо надання нових послуг. Окрім п'яти пакетів, які вже фінансує НСЗУ, тут планують запустити роботу відділення реабілітації для хворих, які пережили інсульт. І вже почали ремонт на базі відділення неврології.

Читайте також:  Євросоюз затвердив рішення про відновлення вільного в’їзду з України

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024