стрічка

У Володимирі не обрали проєкт монумента загиблим від російської агресії воїнам

01 Липня 2021, 12:10
Проєкти монументу загиблим воїнам 710
Проєкти монументу загиблим воїнам

В останній день червня у Володимирі-Волинському засідала конкурсна комісія на кращу проєктну пропозицію на встановлення монументу воїнам, які загинули від військової агресії Росії. 

Члени засідання розглянули чотири подані заявки, але жодна з них не вдовольнила членів комісії, — інформують на сайті громади.

На конкурс подали чотири проєктні заявки, – повідомив начальник управління містобудування, архітектури та комунальних ресурсів Андрій Трофимук.

Під час розгляду заявок конкурсна комісія виявила невідповідність вимогам конкурсу у двох проєктах – зокрема, в одному не було усіх документів, а в іншому — належної візуалізації та розписаної концепції майбутнього пам’ятника.

На засіданні був присутній і автор одного з проєктів – місцевий художник Сергій Нечипорук, який презентував макет майбутнього пам’ятника, котрий, на його думку, має бути складовою цілого ансамблю пам’ятних знаків.

Автор зауважив, що його проєкт передбачає нову концепцію площі Героїв. Вона передбачає демонтаж Обеліску Слави та встановлення на його місці пам’ятника королю Данилу Галицькому, який знаходиться у сквері навпроти автостанції, з доповненням його величною брамою. А пам’ятні знаки воїнам, які загинули під час теперішньої та колишніх воєн, починаючи з княжих часів, мають знаходитись по обидва боки Данила Галицького.

Сам пам’ятник загиблим в АТО за проєктом Нечипорука  – це поєднання двох динамічних форм, які слугують фоном для інших елементів композиції – карти України, птахів, які підіймаються у небо, фігури воїна-захисника, Тризуба.

Проєкт Сергія Нечипорука включає також відновлення пішохідної вулиці Фарної, дзвіниці костелу Іоакима та Анни, а також облаштування фонтану.

Зауваження щодо цього проєкту зробив обласний архітектор Микола Томчук, який зазначив, що це не зовсім той проєкт на який оголошено конкурс, адже він більше підходить під загальну концепцію площі. Окрім цього, у такому вигляді ніби втрачається, стає непомітним власне сам монумент воїнам АТО.

Також члени комісії говорили про те, що якщо братися за справу комплексно, то це завдання не одного року, а пам’ятник захисникам полеглим у війні годилося б встановити вже.

Четвертий проєкт, який належить авторству луцького архітектора Андроша Бідзілі, представив Андрій Трофимук.

У проєкті зображено монумент висотою 5,5 метра, який складається з трьох елементів: фігури Архангела Михаїла, «небесного командира Українського війська», п’єдесталу у формі восьмикутної зірки, що символізує народження нової української держави, та Тризуба. Також на монументі мають бути викарбувані золотими літерами імена героїв, які загинули від агресії РФ.

Під час обговорення ветеран АТО Віктор Вільчинський зауважив, що у цьому проєкті надто багато християнських символів, а серед полеглих є бійці різних віросповідань.

Загалом, більшість присутніх зійшлись на думці, що жоден із представлених проєктів не відповідає їхньому баченню майбутнього пам’ятника. Зокрема, на думку очільниці ГО «Крила матері» Діани Шевчук, пам’ятник обов’язково має бути у вигляді молодого хлопця, сучасного воїна.

Міркували під час засідання і щодо місця встановлення пам’ятника – окрім площі Героїв розглядали і інші варіанти, зокрема територію поблизу собору Різдва Христового, а також скверик, що навпроти дитячої музичної школи.

Загалом, зійшлись на думці, що потрібно провести повторний конкурс, в якому більш детально пропишуть умови, серед яких буде зазначене точне місце встановлення та концепція пам’ятника або ж цілого меморіального комплексу. Усі ці моменти попередньо іще раз детально обговорять на спільній зустрічі ветеранів АТО із членами родин загиблих, яку буде організовано найближчим часом.

Підсумовуючи, перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук зауважив, що встановлення пам’ятника загиблим воїнам не можна відкладати, а відтак цього року потрібно визначитись із проєктом, аби наступного його врешті реалізувати.   

Читайте також:  У Володимирі відбудеться конкурс на найкращий проєкт пам’ятника загиблим Героям

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром