стрічка

В Ужгороді відбулось масштабне світлове 3D-шоу

21 Червня 2021, 08:49
Ужгородцям предаставили масштабте 3D-світлове шоу 1058
Ужгородцям предаставили масштабте 3D-світлове шоу

Світловим шоу на будівлі хоральної синагоги закінчилася напередодні мистецька резиденція Transcarpathia: Inside&Outside в Ужгороді.

Про це розповідають на офіційній сторінці Ужгородської міської ради у Фейсбук.

Масштабний 3D-mapping перформанс у суботу ввечері розповідав про Закарпаття. Світлове шоу транслювали на будівлю Ужгородської хоральної синагоги, нині – Закарпатської обласної філармонії. Таким чином митці, що брали участь у резиденції Transcarpathia: Inside and outside – з Ужгорода, Одеси та Києва, команда проєкту – Київ, Харків, Одеса, Румунія, Угорщина – спробували розповісти про своє бачення особливостей і проблем карпатського регіону. Над відеомаппінгом працювала студія ArtZebs, учасники, лауреати й члени журі провідних українських та світових фестивалів аудіовізуальних мистецтв. Відеоперформанс постав ніби п’ятивимірна книга, у якій поєднали історії чотирьох команд-учасниць і узагальнюючу історію від ArtZebs.

«Вибір місця для 3D-mapping’у – це звернення до історії взаємозв'язків, які існували в цьому соціумі, – говорить Настя Лойко, учасниця ArtZebs Studio, координаторка напрямку 3D-mapping на резиденції. – Синагога – це важливий історичний контекст і прекрасна за архітектурою будівля, до якої хочеться привабити глядача. Її форма, оздоблення, – це певний мистецький челендж, але й контекстуальна підказка».

Ініціаторка резиденції Transcarpathia: Insude&Outside, форуму «СлободаКульт» (Ужгород/Мукачево, червень 2018) та форумів Донкульт і Галіціякульт. Співзасновниця благодійного фонду Dofa Fund та аукціонного дому Сorner’s, співрозробниця низки законопроєктів, пов'язаних зі збереженням та переміщенням культурної спадщини – Ольга Сагайдак. За її словами, це спроба прорити культурні тунелі для «мистецького перевезення» ідей.
Митці та мисткині, за словами організаторів резиденції, вивчали проблематику й специфіку Карпатських територій (питання екології, урбаністики, сусідства, міжкультурних зв'язків), яка є спільною для всіх країн регіону: України, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Польщі.

Мистецька резиденція Transcarpathia: Inside and outside, яка тривала в Ужгороді у червні, може стати постійним міжнародним проєктом мистецького дослідження Карпатського регіону та трансляції його проблематики за допомогою нових медіа. Проєкт підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024