стрічка

Одним із джерел неприємного запаху у Луцьку називають очисні споруди

16 Червня 2021, 11:01
Фото ілюстративне 907
Фото ілюстративне

У Луцькій міській раді не виключають, що одним із джерел неприємного запаху в обласному центрі можуть бути очисні споруди.

Про це йдеться на сайті Луцькради.

«До нас надходять скарги із сіл, розташованих не біля очисних споруд, зокрема з Підгайців. Разом з тим, не можемо відкидати, що наші очисні споруди є одним із джерел неприємного запаху. Вони збудовані у 1973 році і за цей час жодних капітальних чи серйозних поточних ремонтів там не проводилось», – розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, що торік на підтримку та нормальне функціонування очисних споруд спрямували дуже велику суму – близько десяти мільйонів гривень, що фактично відповідає сумі інвестиційної програми комунального підприємства.

«Очисні споруди щодоби приймають та очищають 50 мільйонів літрів стічної води, яка надходить з Луцька та п’ятнадцяти навколишніх сіл. Вони потребують масштабної реконструкції. Зараз ми над цим активно працюємо. Залучили кошти інвестиційного банку. Також проводимо реконструкцію і підготовку двох коридорів аеротенок, ремонтуємо первинні та вторинні радіальні відстійники. 

Але найголовніша проблема на сьогодні – це залишки мулу, який накопичився за весь період експлуатації. Це великі об’єми. Останні десять років масштабне вивезення мулу було під питанням. Вивозилось 8-10 тисяч кубічних метрів при потребі 40-50 тисяч. Усі мулові карти було перевантажено. В минулому році ми вивезли майже 60 тисяч тонн. Це фактично дворічний резерв. В цьому році плануємо вивезти близько ста тисяч тонн. Ми відпрацювали ланцюжок, щоб мул можна було утилізовувати правильним шляхом. Вивозимо його з мулових карт, щоб їх звільнити і далі приймати стоки. Далі мул віддаємо як добриво, щоб покращити урожайність», — розповів директор КП «Луцькводоканал».

Віктор Гуменюк також повідомив, що торік вперше за 47 років провели очистку одного біологічного ставка. Вибрали 1,5 метра мулу, що дало кращу продуктивність роботи одного витоку.

Цього року на всі етапи очистки розпочали додавати біологічні добавки, щоб максимально допомогти очисним спорудам справлятись з роботою та максимально призупинити викиди в атмосферне повітря.

Активна фаза робіт з вивезенням мулу та реконструкції аеротенок закінчиться в першій декаді липня.

Також КП «Луцькводоканал» залучило до роботи консалтингову компанію, яка займається проєктуванням та очисткою, щоб ми правильно будували свою стратегію в підготовці до реконструкції очисних споруд.

Разом з цим акредитованою службою здійснюють щоденний системний моніторинг якості повітря в санітарно-захисній зоні, щоб бачити, чи викиди перевищують допустимі норми.

Читайте такожКонтролюватимуть витрату палива луцьких комунальних автомобілів

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024