стрічка

«Ви знали кого запрошували»: Макс Кідрук розповів про новий роман та оповідання про Луцьк

04 Червня 2021, 11:20
1231

У рамках Першої луцької літературної резиденції у Музейному дворику відбулася зустріч з письменником Максом Кідруком.

На зустрічі 3 червня побувала журналістка Район.Луцьк.

Біля макету космічного корабля та ракети-носія під звуки тренувальних польотів винищувачів Макс Кідрук устиг розповісти присутнім про свою нову книгу, колонії на Марсі, епідемію, нешкідливий пластик та глобальне потепління. Але про все по черзі.

Вірних читачів цікавила насамперед перша книга нового циклу «Нові темні віки», презентацію якої письменник нещодавно відклав. Книга матиме підзаголовок «Колонія» і першою характеристикою, яку озвучив автор, було те, що книга вийде великою.

«Фрагментів, на кшталт американського футболу в книзі «Де не має Бога» не буде, не хвилюйтеся», – запевнив письменник.

За словами Макса Кідрука, великий обсяг зумовлений досить банальною причиною, а саме більшою кількістю сюжетних ліній. У «Колонії» їх буде аж п’ять, а дія відбуватиметься на Землі й на Марсі. Загалом, сюжет буде розвиватися у 22 столітті після масштабної епідемії, що спричинила активніше освоєння Марсу й створення перших колоній.

«Я називаю це історичний роман навпаки. Якщо в історичному романі через долі простих людей зображують глобальні процеси в минулому, то я намагаюся через долі простих людей зобразити глобальні процеси, які формують світ майбутнього», – пояснює автор.

Також Макс Кідрук зазначив, що хоч новий роман і буде формально науковою фантастикою, але намагатиметься описувати максимально реалістичні технології, які за прогнозами науковців найімовірніше з’являться за 100-120 років. Окрім технологій письменник зачепить у романі й глобальні суспільні та екологічні проблеми, які будуть актуальними в той час, на його думку, зокрема, тероризм та глобальне потепління.

При згадці про екологію Макс Кідрук, звичайно, не міг не згадати нещодавній закон про заборону пластикових пакетів. Він дещо здивував присутніх заявою про те, що боротьба з пластиком – це наразі лише тренд, а пластик не є аж настільки небезпечним для планети. Справжньою загрозою для життя на Землі письменник вважає глобальне потепління.

«Найгіршим наслідком глобального потепління насправді є не збільшення рівня світового океану, як прийнято вважати, а збільшення температури води. Якщо температура підніметься навіть на кілька градусів, це може спричинити вибух метан гідрату, який накопичується на дні океану. Метан у повітрі може спричинити навіть вогняні смерчі. Метан, до того ж, спричиняє в 20 разів сильніший парниковий ефект, ніж вуглекислий газ. Життя на більшості території планети стане неможливим. Тож пластик не наша найбільша проблема», – додав автор.

Від апокаліптичних картин можливих наслідків глобального потепління, яке частково буде описане в новій книзі, плавно перейшли до теми, яку неможливо повністю ігнорувати на жодному заході, – пандемії. Перед тим як описувати будь-які аспекти життя людей на Землі, у тому числі епідемії, Макс Кідрук читає багато тематичної літератури, тож і цього разу зміг висунути досить цікаву теорію походження коронавірусу.

За словами письменника, ця епідемія, як і більшість глобальних катастроф, є лише наслідком руйнівної діяльності людей. Через знищення природних ареалів багато видів змушені мігрувати. На нових місцях ці види можуть підхоплювати від інших тварин штами вірусів, проти яких вони не мають імунітету, а віруси внаслідок цього можуть мутувати настільки, щоб ними могли заразитися і люди. За теорією письменника, саме так сталося і з коронавірусом.

Проте, тему епідемію підняли не лише через актуальність, а й через події в романі. Макс Кідрук розповів, що перед початком основних сюжетних ліній, у світі роману почалася страшна епідемія, спричинена бактерією клостридією.

«Я ще скажу таку крамольну річ, але з цим коронавірусом нам ще пощастило. Нам пощастило, що смертність від нього від 1 до 2%, бо могло бути гірше. Міг трапитися не коронавірус, а якась умовна холера, яка передається повітряно-крапельним шляхом зі смертністю в 70%. Цих людей, які сьогодні кричать про чіпування й не вірять в реальність епідемії, тоді б переконали хіба що трупи на вулицях. Спалах у майбутньому такої епідемії цілком імовірний, тож зараз ми маємо шанс підготуватися», – зазначив письменник.

За словами автора, у самому романі наслідки такої епідемії є тлом для основного сюжету. Події книги починаються якраз тоді, коли тільки закінчилася епідемія. Макс Кідрук для свого твору придумав значно страшнішу річ, ніж коронавірус, але таку, яка все ще може трапитися.

На цій веселій ноті Елла Яцута, модераторка зустрічі, згадала, чому Макс Кідрук приїхав до Луцька. За умовами участі в Літературній резиденції письменники мають написати твір, в якому буде якось задіяне власне місто Луцьк. Автор поділився своїми планами щодо цього завдання.

«Насправді я ненавиджу писати на замовлення, але так сталося, що в нас дуже складно кудись продати малу прозу, тож всі ідеї для оповідань я записую і складаю в шухляду. Коли мені запропонували взяти участь в резиденції, я згадав про одне таке оповідання, дія якого цілком могла відбуватися в Луцьку. Але ви ж знали кого запрошували, тому навряд чи моє оповідання сприятиме туристичній привабливості міста», – зі сміхом відповів Макс Кідрук.

На завершення письменник відповів на всі питання від аудиторії, роздав автографи та сфотографувався з читачами.

Читайте також: «Луцьку бракує комунікації», — відомий письменник про місто

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024