стрічка

У Луцьку відкрили виставку жуків та метеликів

12 Травня 2021, 11:23
848

У Луцьку презентували частину колекції метеликів та інших комах волинянина Павла Войтка. Комах до експонування чоловік привіз із Турійська.

Виставку відкрили 11 травня в обласній універсальній науковій бібліотеці, повідомляє «Суспільне».

Як розповів колекціонер, метеликів та інших комах збирає 40 років. Каже: захоплюватися ентомологією – наукою, що вивчає комах – почав із дитинства. Нині чоловік є членом обласної ентомологічної спілки.

Експонати Павло Войтко зберігає в одній із кімнат своєї оселі. Подивитися на колекцію приходять місцеві школярі. На запрошення колег із Луцька, каже колекціонер, привіз до бібліотеки частину експонатів: нічних метеликів України, різнобарвних тропічних метеликів, дрібних комах, павуків. Скільки саме, каже, не рахував.

У колекції чоловіка є жуки, що менші сірникової голівки та метелики, що більші за людську долоню.

Під кожною з комах, представлених в колекції – опис. Окрім комах, на виставці можна оглянути опудала тварин, деяких ракоподібних і птахів. Зі слів волинянина, кожен його експонат має свою історію.

Дитяче захоплення колекціонера поступово переросло в наукову роботу. Спершу фотографії комах Павло Войтко відправляє науковцям, щоб вони визначили точну назву комахи, її вид, рід. Після опису новий екземпляр вносить у колекцію та поміщає у дерев’яні рамки під скло.

Більше про колекціонера читайте у матеріалі Павло з сачком: турійчанин 40 років збирає колекцію комах Волині

Як розповів очільник волинського осередку ГО «Українське ентомологічне товариство» Олександр Зінченко, колекція комах Павла Войтюка є оригінальною у своїй якості.

«Цією роботою Павло Леонтійович залучає багато молоді, які стають ентузіастами біології, люблять природу і сприяють її охороні», – зазначив Олександр Зінченко.

Виставка відкрита для всіх охочих. Презентація волинського колекціонера у науковій бібліотеці триватиме до 15 травня.

Читайте такожТри дні у травні відбуватиметься арт-променад «Так звучить Луцьк»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024