стрічка

Затяжний конфлікт: що кажуть учасники релігійного протистояння на Рівненщині

10 Травня 2021, 16:04
1126

У селі Заболоття Вараського району трапився релігійний конфлікт, унаслідок якого пошкодили церковне майно та постраждали люди.

Події розгорталися поблизу Свято-Іоанно-Богословського храму вранці 10 травня.  Попередньо відомо, що громада ПЦУ зачинилася в церкві, де проводила Літургію. Про це дізналися представники громади РПЦвУ та прийшли з’ясовувати стосунки. Відтак, між прихожанами виникла сутичка. Про це повідомляє пресслужба управління Нацполіції в Рівненській області.

За інформацією медиків екстренки, унаслідок конфлікту допомоги потребувало два десятки осіб, поліція, яка опечатала храм, повідомляє, що зі заявами постраждалі не зверталися.

Що говорять про конфлікт його учасники, з'ясовувало видання «Суспільне».

Передісторія

Громада Свято-Іоанно-Богословської парафії у серпні 2019 року на загальних зборах ухвалила  рішення про перехід до Православної церкви України. На зборах громади були присутні 223 людини, за перехід проголосували – 216, утрималось – 7. Статут громади у новій редакції зареєстрували рішенням голови Рівненської ОДА та внесли відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Однак, представники іншої релігійної громади із цим не погодились та подали до суду. Як йдеться на сайті видання «Волинь» у січні 2021-го року Верховний суд визнав право на церкву в Заболотті за ПЦУ.

Що кажуть у ПЦУ

Прессекретар Рівненської та Острозької єпархії ПЦУ протоієрей Василь Рудніцький зазначив, що громада законно увійшла до храму, оскільки має всі документи на будівлю.

Громада виявила бажання перейти до ПЦУ й увійшла в свій храм, який належить громаді. Громада має на це всі документи, всі підстави. Порушення закону не було», – каже Василь Рудніцький.


 

Що кажуть в УПЦ (МП)

Керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ протоієрей Віктор Земляний каже, що, на їхню думку, перехід відбувся незаконно.

Чисельна громада УПЦ села Заболоття збори про перехід в ПЦУ не проводила. Це була група активістів, які зібралися і від імені громади оформили протокол і занесли цей протокол в обласну адміністрацію. Ми подавали заперечення стосовно цих дій, в нас задокументовано все, обласна адміністрація не врахувала наші заперечення і скоренько перереєструвала статут релігійної громади УПЦ на ПЦУ, таким чином створивши конфлікт», – каже священник.

Він також зазначив, що попереднім спробам опонентів зайти у храм вдавалось протистояти.

«А зараз після Провідної неділі депутат Вараської міської ради Дерев'янчук разом із представниками муніципальної варти міста Вараша захопили будівлю храму. Зараз наша громада біля храму, представники ПЦУ під тиском поліції покинули храм, слідчі зараз оглядають приміщення храму і поліція закриває приміщення храму на свої замки», – додав Віктор Земляний.

Версія місцевого депутата

Названий депутат Вараської міськради Олександра Дерев'янчук пояснив, що в храмі Заболоття мало відбутися заявлене богослужіння у громади ПЦУ, але прийшли представники УПЦ (РП) і почали виламувати паркан, ворота...

«Відповідно в цілях самозахисту громада ПЦУ почала захищати матеріальні цінності власного храму і відбулася бійка, конфлікт – пошкодження воріт, елементів паркану, прорвали оборону і наблизились до храму», – розповів Олександр Дерев'янчук.

Він уточнив, що двері в храм на той час були зачинені, усередині перебувала група вірян ПЦУ разом зі священником. Сама ж бійка відбулася на підступах до храму.

Реакція мера

Міський голова Вараша Олександр Мензул назвав протистояння – затяжним конфліктом. Наразі, каже він, біля церкви у селі працює поліція.

«Зараз домовилися, що храм буде опечатано Національною поліцією, охорона буде поставлена цілодобово до вирішення всього в судовому полі. Коли це буде – не скажу, бо це мають суди вирішити. Зараз в Державному реєстрі записано храм за ПЦУ і це не подобається вірянам з УПЦ», – повідомив Олександр Мензул.

Наразі відомо, що конфлікт вичерпаний. Поліція опечатала церкву та взяла приміщення  під цілодобову охорону до врегулювання питання в судовому порядку.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024