Валентина Терешкова

На Волині та Рівненщині досі зо два десятки вулиць названі на честь російської окупантки

08 Травня 2021, 11:55

На Волині залишилося три вулиці, які названі на честь російської депутатки Валентини Терешкової, яка голосувала за анексію Криму.

Про це пише Олександр Рудоманов на сайті видання «Лівий берег».

Ці вулиці знаходяться в таких населених пунктах – місті Рожище, селі Щурин (Доросинівська громада, колишнього Рожищенського району), селі Тростянка (Устилузької міської громади, колишнього Володимир-Волинського району).

У Рівненській області їх аж 16 (разом з однойменними вулицями і провулками): у містах Березне, Радивилів, Сарни; селах Рокитне, Великі Межирічі, Вельбівно, Голишів, Дивень, Немовичі, Томашгород, Чаква; селищі Соснове.

У 2014 році, коли окупанти блокували українські військові частини, 27 лютого депутатка Думи Росії Валентина Терешкова спільно з іншими депутатами прибула у Крим для «спілкування з жителями». Також вона голосувала 1 березня 2014 року за дозвіл вводу російських військ на територію України. 

 


 

Терешкова – не лише російський політик. Вона ще й радянська космонавтка, герой СРСР. А тому не дивно, що в Україні ще з часів Радянського Союзу існують вулиці, названі в її честь. Вікіпедія каже, що на момент анексії Криму таких було 79. На неокупованій частині України вулиць на честь Терешкової – 230.

 


 

 

Терешкова, навіть формально, підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», бо у 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС. 

«Якщо людина була лише депутатом СРСР, то вона не підпадає під Закон про декомунізацію, бо це виборна особа. Але Валентина Терешкова у 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС, а отже обіймала керівну посаду в вищих органах влади та управління СРСР, і тому підпадає під дію закону. Окрім цього, Валентина Терешкова голосувала за анексію Криму, коли була депутатом 6-го скликання думи РФ. Ми надіслали звернення до місцевої влади Сміли, Куп’янська, Чугуєва, Подільська щодо потреби у перейменуванні вулиці на честь Терешкової», – розповів LB.ua начальник відділу аналізу державотворення Українського інституту національної пам'яті Богдан Короленко.