стрічка

Луцька фотографка презентувала виставку «Віра» в Галереї мистецтв

07 Травня 2021, 15:04
1046

У Галереї мистецтв ВО НСХУ триває виставка «Віра» луцької фотографки Лідії Кожевнікової.

Авторка презентувала свою першу книгу «Belief» та представила серію фоторобіт, яка символічно була відкрита для перегляду 28 квітня, напередодні Великодня.

Лідія Кожевнікова живе і працює в Луцьку, багато подорожує. Навчалася в художній школі, Школі фотографії Віктора Марущенка у Києві, брала курси цифрового фото в Німеччині та Норвегії. Її роботи були представлені в Україні, Норвегії, Німеччині, Бельгії. В резюме Лідії – біля 10 персональних  виставок, а також  міжнародні публікації  “Plastification”, “Food mood serieу французькому журналі про фотографію  The Eye of Photography  та “United colors of Women” в каталозі виставки в Art People Gallery в Сан Франциско, США.

«На створення цієї книги надихнув мій мароканський друг. Подорожуючи Португалією, ми зайшли в храм. У цей час там були хрестини. Я пояснила що відбувається Таїнство Хрещення. Я видала книгу «Belief», що б розповісти світу про красу нашої православної віри. Водночас з переконанням, що кожна релігія красива, коли її фундамент базується на глибокій вірі», – розповіла авторка гостям презентації.

У книзі 56 світлин, на яких зображено багато моментів, які відкликаються в кожному з нас. Вінчання, хрещення, обряди Водохреща, особисті переживання мисткині, які на фотографіях виглядають дуже трепетно.


Представлені на виставці роботи накопичувалися протягом усієї кар’єри фотографки. Але відбирала Лідія лише ті, які можуть захопити з першого погляду: «Є таки кадри, коли ти фотографуєш і розумієш  – оце щось класне. Тобто 100 фотографій відзняв, а лише 2–3, які зачіпають по-особливому. Я приблизно знала, які фотографії мають увійти в книгу, тому що з кожної зйомки є такі кадри, які я пам’ятаю дуже довго». Для публікації Лідія Кожевникова використала гроші гранту, тому книга видана в дуже високій якості за кордоном.

На відкриття також прийшла дівчинка Поліна, світлина з якою з’явилася на обкладинці книги. «Це було хрещення, і мама привела таку принцесу. І ось вона заходить в храм, обертається і я в цей момент роблю фото», – пригадала Лідія, а мама моделі Вікторія сказала, що лише цій фотографці вона дозволила опублікувати світлину зі своєю дочкою.

Авторка запросила усіх охочих переглянути її виставку «Віра» під час Великодніх свят. Виставка триватиме ще 3 тижні в Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ.


Текст і фото – вихованки гуртка «Юний журналіст» Вікторії БЕЛОГУР

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024