Волинянка пече паску за старовинним поліським рецептом
У багатодітній сім'ї із села Городище кілька десятиліть зберігають рецепт паски.
Великодню випічку господиня Лариса Мороз готує 35 років, тепер же секретам її випічки навчає невісток. Про це йдеться в сюжеті Суспільного.
Паску щороку випікають із домашніх продуктів. Лариса Мороз вбирається у чистий одяг і молиться. Біля ікони завжди кладе серветку з вишитою на ній паскою і крашанкою. Ця вишивка, говорить жінка, сімейна реліквія, яку в повоєнні роки створила бабуся.
Рецепт паски Лариса Мороз зберігає багато років. Каже: хоч і знає всі етапи приготування, щороку телефонує до мами, яка розповідає всі деталі.
Рецепт паски, який багато років передається з покоління в покоління, господиня не приховує. Каже: ділиться з усіма сусідами та навчає невістку.
Рецепт паски від Лариси Мороз:
- 1 літр молока;
- 1 кілограм цукру;
- 20 яєць і 9 жовтків;
- 200 грам олії;
- 300 грам масла;
- 250 грам дріжджів;
- родзинки;
- борошно – скільки візьме тісто.
Великодній хліб жінка випікає на літній кухні. Поки підходить закваска, яку господиня називає «розчинка», господар Василь Мороз розпалює піч. Чоловік каже: паска любить жіночі руки, а піч – чоловічі.
Поки в печі горіли дубові дрова, господиня завершила приготування «розчинки». Над тістом розміщує гілочки верби, щоб в родині всі були здорові, і застеляє його рушниками.
Таку традицію передала родині бабуся Софія, яка і в радянські часи не припиняла готувати і освячувати паску. Коли «розчинка» готова, домішується борошно і тісто ставлять підходити вдруге.
Поки тісто підіймається, жінка робить прикраси: квіти, листя, метелики і пташки. Далі тісто на великодню випічку поміщає у форми і залишає знову підростати.
Коли майбутні паски втричі збільшаться, господиня несе їх у піч.
Готові паски у родині ніхто не куштує до освячення. Жінка каже: дотримання великодніх традицій, які їй прищепили ще в дитинстві, гуртує родину та дарує гарний настрій.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром