стрічка

Волинянка пече паску за старовинним поліським рецептом

01 Травня 2021, 16:58
1162

У багатодітній сім'ї із села Городище кілька десятиліть зберігають рецепт паски.

Великодню випічку господиня Лариса Мороз готує 35 років, тепер же секретам її випічки навчає невісток. Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Паску щороку випікають із домашніх продуктів. Лариса Мороз вбирається у чистий одяг і молиться. Біля ікони завжди кладе серветку з вишитою на ній паскою і крашанкою. Ця вишивка, говорить жінка, сімейна реліквія, яку в повоєнні роки створила бабуся.

Рецепт паски Лариса Мороз зберігає багато років. Каже: хоч і знає всі етапи приготування, щороку телефонує до мами, яка розповідає всі деталі.

Рецепт паски, який багато років передається з покоління в покоління, господиня не приховує. Каже: ділиться з усіма сусідами та навчає невістку.

Рецепт паски від Лариси Мороз:

  • 1 літр молока;
  • 1 кілограм цукру;
  • 20 яєць і 9 жовтків;
  • 200 грам олії;
  • 300 грам масла;
  • 250 грам дріжджів;
  • родзинки;
  • борошно – скільки візьме тісто.

Великодній хліб жінка випікає на літній кухні. Поки підходить закваска, яку господиня називає «розчинка», господар Василь Мороз розпалює піч. Чоловік каже: паска любить жіночі руки, а піч – чоловічі.

Поки в печі горіли дубові дрова, господиня завершила приготування «розчинки». Над тістом розміщує гілочки верби, щоб в родині всі були здорові, і застеляє його рушниками.

Таку традицію передала родині бабуся Софія, яка і в радянські часи не припиняла готувати і освячувати паску. Коли «розчинка» готова, домішується борошно і тісто ставлять підходити вдруге.

Поки тісто підіймається, жінка робить прикраси: квіти, листя, метелики і пташки. Далі тісто на великодню випічку поміщає у форми і залишає знову підростати.

Коли майбутні паски втричі збільшаться, господиня несе їх у піч.

Готові паски у родині ніхто не куштує до освячення. Жінка каже: дотримання великодніх традицій, які їй прищепили ще в дитинстві, гуртує родину та дарує гарний настрій.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024