стрічка

Старости волинських громад поділилися рецептами пасок

29 Квітня 2021, 19:19
Фото ілюстративне 524
Фото ілюстративне

Старости сіл Торчинської громади поділилися рецептами великодніх пасок.

Про це йдеться на сайті громади.

Напередодні свята, старости громади поділилися рецептами та розповіли, як проходить підготовка та які традиції святкування Великодня у їхніх родинах.

Староста сіл Воютин, Гать, Тертки, Чорний Ліс, Скірче, Жуковець Світлана Федонюк:

Випікання великодньої паски – процес таємничий і навіть сакральний. Адже чимало волинських господинь перед початком замішування тіста моляться, а, відправляючи пасочки у піч, хрестять їх.

«У рецепті нічого особливого немає, переважно все додаю, як вимагає здобне тісто, а замішую, відчуваючи під руками. Перед тим, як приступити місити тісто, обов'язково треба прочитати молитву та попросити благословіння!» – розповіла Світлана Федонюк.

Розповіла жінка, що робить опару, розводячи дріжджі (200г), 4 столові ложки борошна, дрібка солі, 2 столову ложку цукру розводить теплим молоком (1л) і ставить в тепле місце на 30 хвилин, щоб підійшло.

Для тіста староста просіває муку, додає 15 яєць, з них половина – з жовтками, збиває з цукром (800 г). Окремо розтоплює масло – 250 г. Додає пів літра сметани та 30 г горілки. Натирає цедру лимона, ванілін. Починає всі інгредієнти змішувати, розводить теплим кип'яченим молоком і додає опару. Після того, як 1-1,5 години тісто підійде, ще раз перемішує, додаючи родзинки та цукати. Далі виробляє пасочки у форми та випікає в печі близько години.

Староста сіл Веселе, Верхи Тетяна Торлупа:

«Приготування до Великодня для мене – це не лише піст, прибирання та приготування святкових страв. Вважаю, що окрім тілесного посту обов’язково має бути піст духовний. На жаль, іноді «кулінарний» аспект Великодня дещо витісняє аспект християнський, і за передсвятковими приготуваннями й прибираннями люди трохи забувають про духовний сенс  свята. Тому готуючись до Великодня, обов’язково слід пам’ятати про такі речі як молитва, душевний спокій, стриманість, хороші вчинки і благі помисли», – каже Тетяна Торлупа.

За її словами, рецепт паски в сім’ї дійсно фірмовий, родинний. Саме так випікала паску прабабуся, бабуся, а зараз пече вона.

Інгредієнти:

Молоко – 2л,  20 яєць (10 цілих і 10 жовтків),  250 г маргарину, 100 г масла, 1 л цукру, 2 пачки дріжджів, родзинки, ванільний цукор.

Приготування:  

Збиваємо яйця та жовтки з цукром. Готуємо розчину – змішуємо молоко, дріжджі та муку. Згодом до цієї маси додаємо збиті яйця і розмішуємо. Додаємо  масло, маргарин, родзинки. Обов’язкова умова, щоб паска вдалась гарною та смачною – гарний настрій, світлі думки і звичайно, молитва господині. Коли паска спечеться і охолоне, зверху оздоблюємо м’яким кремом та різними кольоровими прикрасами.

Староста сіл Буяни, Усичі, Усичівські Будки Галина Кучер:

«До Великодня готуюся заздалегідь, адже це одне з найбільших християнських свят. Безумовно, найважливіше у Великодні – його духовне значення… Щодо решти приготувань – особливу увагу в нашій сім’ї приділяють процесу випікання паски. Робимо це завжди у «чистий» четвер. Особисто для мене випікання паски – це сакральне дійство, яке варто починати тільки зі світлими думками і легким серцем», – розповідає посадовиця.

Інгредієнти:

20 яєць (із них 10 жовтків і 10 цілих), 700 г молока, 6 склянок цукру, 200 г дріжджів, 200 г масла, 100 г сметани, 1 склянка олії, 50 г горілки, дрібка солі, родзинки.

Приготування:

Готуємо розчину – збиваємо яйця, додаючи дрібку солі та цукор. Молоко доводимо до кипіння і змішуємо разом із білками та жовтками. Поступово до маси додаємо попередньо підготовлене та просіяне борошно, а також дріжджі. Залишаємо розчину «підростати» у теплому місці щонайменше на 1 годину.

Готуємо тісто – в розчин додаємо сметану, розтоплене на водяній бані вершкове масло, теплу соняшникову олію і горілку (після додавання кожного інгредієнта тісто ретельно вимішуємо). Потім в отримане тісто поступово засипаємо борошно. Ретельно вимішуємо масу впродовж години, доки не вийде ніжне тісто, яке з легкістю буде відставати від рук та посуду.

Опісля додаємо родзинки, які перед цим пропарюємо, обсушуємо і обвалюємо в борошні, щоб рівномірно розподілити в тісті. Накриваємо тісто і залишаємо в теплі ще на декілька годин. Готуємо форми – змащуємо жиром та посипаємо борошном, заповнюємо на 1/3 тістом, тоді чекаємо допоки тісто не заповнять усю форму та випікаємо. Готові пасочки прикрашаємо.

Чоловіки ж старости розповідають, що їхнім обов’язком є забезпечити своїх господинь усім необхідним для випікання паски, добре напалити піч і не заважати.

Читайте також: Як вітали з Великоднем і готували паску у родині Косачів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024