стрічка

У Вараші відбувся вечір спогадів про Чорнобиль

26 Квітня 2021, 19:31
633

26 квітня минає 35 років від дня аварії на Чорнобильській АЕС.

У пам’ять про ті події та людей напередодні сумної дати в інформаційному центрі Рівненської АЕС «Полісся» відбулася зустріч представників Волинської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» з ліквідаторами міста-супутника Рівненської АЕС. Про це інформують на сайті атомки.

Ліквідатори поділилися спогадами, обговорили нагальні проблеми сьогодення, а також плани на майбутнє.

Гості демонстрували фотографії тих часів, світлини пам'ятних щоквітневих зборів та співали душевні українські пісні. Зі свого боку, представниця Спілки ліквідаторів міста Вараш Валентина Савицька розповіла про життя ліквідаторів у місті-супутнику РАЕС та подарувала колегам книгу «Покликані Чорнобилем».

У книзі, що видана Вараською міською радою, поіменно відзначені всі 1 592 ліквідатори, які направлялися з міста.

Голова Волинського обласного осередку Всеукраїнської Чорнобильської спілки інвалідів Міністерства внутрішніх справ України Анатолій Лучко привіз із собою на зустріч символ трагедії – дзвін.

«Як символ нагадування про квітневі події 86-го придбав дзвін із надписом «Чорнобиль». На всі події та заходи, пов’язані з Чорнобилем, беру його із собою. Також під час вшанування пам’яті загиблих ліквідаторів покладаємо квіти під чутливі звуки дзвону»,  – зізнався Анатолій Лучко.


 

В інформаційному центрі РАЕС «Полісся» гостей ознайомили з різноманітними експозиціями, знаковими історичними світлинами та макетами основного обладнання. Також у рамках перебування на Рівненській АЕС гості відвідали машинний зал та гідротехнічні споруди енергоблоків №№ 1, 2 РАЕС.

У навчально-тренувальному центрі ліквідаторам пояснили принцип роботи енергоблоку з реактором ВВЕР та блочного щита управління на прикладі повномасштабного тренажера ПМТ-440. Продемонстрували, як працює енергоблок у разі збою або відмови обладнання, а також якими знаннями та уміннями має володіти персонал РАЕС, аби робота підприємства була максимально безпечною та ефективною.


 

«Відвідавши Рівненську АЕС, ми переконались, що проводиться колосальний обсяг робіт у напрямі удосконалення та модернізації обладнання, а також системна робота з підготовки та підвищення кваліфікації персоналу. Мені приємно бачити ті позитивні зміни, які відбулися на електростанції з тих далеких 80-х років, коли я тут працював юнаком до аварії на ЧАЕС», – зазначив голова Волинської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Федір Рузак.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024