стрічка

Як на Турійщині розвиваються сімейні молочні ферми. ФОТО

22 Квітня 2021, 15:09
1417

На Турійщині реалізують два проекти компанії «УкрМілкІнвест», яка допомагає розвивати сімейні молочні ферми.

З минулого року активну участь в цьому проекті бере родина Вадима та Людмили Рудинців з села Туропин. Про це повідомляє пресслужба Турійської районної філії Волинського обласного центру зайнятості.

За плечима у Вадима – п’ять років служби Збройних Силах України (дослужився до звання прапорщика), робота в Німеччині, Польщі, Україні в якості будівельника і тракториста-машиніста сільського господарського виробництва.

Людмила, окрім того що виховувала дітей, працювала продавчинею у Володимирі-Волинському. Згодом також була змушена була їздити на заробітки до Польщі.


Але одного разу родина задумалась над власним проектом. На той час господарі вже мали п’ять корів. На майновий пай їм дістались приміщення колишньої тракторної бригади. На зароблені «по чужих людях» кошти вдалося купити легкове авто та два трактори, деякий реманент. Мали і паї, тож було з чого почати.

Коли представник «УкрМілкІнвесту» запропонував участь у проекті, то трохи вагалися, але наважились. Господарям сподобалась ідея фінансової та консалтингової підтримки. Так з’явилася сімейна молочна ферма «Молочна веселка».


Компанія виділила кошти на реконструкцію колишньої майстерні під корівник (сума розраховується просто: від 10 корів – 50 тисяч гривень безвідсоткової позики), окрім того отримали ще 10 корів. Технічну документацію, отримання коштів, поради з ведення господарства, доїльні апарати – все це на себе взяла компанія.

Також «УкрМілкІнвест» надає послуги із закупівлі кормів для худоби, дуже акуратно підходить до питань повернення коштів за позицією, враховує можливості свого клієнта з оплати. Майже на 20% дорожче, ніж в односельчан, компанія приймає від сімейних фермерів молоко.

Звичайно, праця сільського трударя важка. До неї активно долучились діти Вадима та Людмили, які після школи біжать на ферму, щоб допомогти батькам.

Господиня з огляду на останні пів року нової діяльності стверджує, що за підтримки «УкрМілкІнвесту» цілком можливо заробляти досить непогані гроші (біля 15-20 тисяч чистого прибутку), аби тільки не лінуватись і працювати.

Звичайно, є і проблеми. Насамперед вони пов’язані із майновими правами (майновий пай на будівлі є, а от землю, яка під цими будівлями, у власність чомусь отримати не можна); не вистачає землі для вирощування своєї власної силосно-фуражної продукції (доводиться віддавати кошти, які можна було б використати для розвитку ферми).

Тут вже й документи зібрали, і проекти зробили, не вистачає однієї печатки і підпису з обласного Держгеокадарстру. Шукають власники СМФ «Молочна веселка» також партнерів фермерів, які б могли постачати їм фураж для худоби. Однак ці проблеми, сподіваються, таки будуть вирішені.

Віднедавні діє на Турійщині і фермерське господарство «Туропин-агро». Керівник Юрій Корень також розповів про напрямки співпраці з компанією «УкрМілкІнвест», зокрема в царині консалтингових, юридичних послуг, отримання кредитів для ведення сільського господарства, розбудови та реконструкції ферм.

На сьогодні господарство вже розпочало реконструкцію, підготовку території для нового будівництва. В планах – розширення кількості робочих місць за сприяння служби зайнятості.

Довідка. Проект сімейних молочних ферм – це потужний проект, що має на меті створити всеукраїнську мережу сімейних підприємств і зараз налічує більше 70 ферм, які мають необхідне технічне устаткування та ефективно піклуються про свої господарства. На території Волині підтримку від компанії отримали вже 13 сімейних господарств.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024