стрічка

Волинь: зв’язковій УПА виповнилося 94 роки

21 Квітня 2021, 09:38
Ганна Зелена 455
Ганна Зелена

Уродженка Ковельщини, зв’язкова УПА, політув'язнена Ганна Зелена відзначила 94 день народження.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Цього дня жінка зустрічала гостей біля своєї хатини, де майорить синьо-жовтий прапор.


 

Від ковельської міської влади Ганну Зелену привітав консультант міського голови, депутат міської ради Ігор Пініс. Він привітав жінку зі святом та передав побажання від міського голови Ігоря Чайки.

 


 

Довідково:

Ганна Йонівна Зелена народилася 20 квітня 1927 року у селі Скулин, і зростала найменшою в родині Абрамчуків. Крім неї, батьки виховували ще братика Данилка та сестричку Марічку. Закінчила два класи польської школи. У 1942 році рідне село німецькі окупанти спалили дотла.

У 15 років Ганна стала зв’язковою УПА. Спочатку була учасницею диверсійної групи Сергія Дятла (сотенного Дяченка), потім – особистою зв’язковою Дмитра Клячківського, командира групи УПА-Північ. Разом з іншими дівчатами допомагала повстанцям – збирала полотно, різала його, зшивала і робила бинти. Жінки, які мали швейні машинки, шили одяг, фарбували його в дубовій корі. Ганна в коси заплітала зашифровані листи – грипси, і носила їх в села Облапи, Доротище. За доносом її арештували 10 червня 1945-го.

Військовий трибунал засудив Ганну до 10 років каторги і 5 позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала в Норильську. Була учасницею повстання політв’язнів у 1953 році, під час якого отримала важке вогнепальне поранення.

Після тривалого лікування отримала інвалідність. У зв'язку з цим була звільнена у 1955 році. У рідному селі жити не дозволили, виселили у Дніпропетровську область. Там за містом жила в однокімнатній квартирі з мамою і донькою. Працювала дояркою у сільськогосподарській артілі менше року. Через рік повернулася в рідне село Скулин Ковельського району на Волині, де проживає й досі.

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024