стрічка

У Музеї Корсаків відбувся фінісаж виставкового проєкту Бориса Фірцака «ПОРТРЕТАЦІЯ»

17 Квітня 2021, 13:41
Діана Клочко, Борис Фірцак та Леся Корсак 843
Діана Клочко, Борис Фірцак та Леся Корсак

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбувся фінісаж виставкового проєкту Бориса Фірцака «ПОРТРЕТАЦІЯ».

У п’ятницю, 16 квітня, у стінах музею зібралися поціновувачі творчості художника та  мистецтвознавці. Серед присутніх були і журналістки Район.Луцьк

Твори Бориса Фірцака зберігаються у Музеї видатних діячів української культури, Державному музеї театрального, музичного та кіномистецтва України, Фонді Мазоха, Будинку-музеї Волошина, у приватних зібраннях в Україні, Польщі, Австрії, Данії, США.

У живописному репертуарі художника є натюрморти і пейзажі, але найвагоміша та найрепрезентативніша складова його практики – саме портрет. Зображення самого себе – це чи найяскравіша особливість митця. Він створює власні автопортрети, які змушують замислюватися та вдивлятися у сенси, які приховані за кольорами. 

Про те, як розуміти та читати твори художника розповіла мистецтвознавиця Діана Клочко

В межах події вона провела авторську екскурсію виставкою та розповіла про роботи, допомогла подивитися на твори глибше і розгледіти у них небанальні сенси. Так, кожен із присутніх зміг ближче познайомитися із творчістю художника та його внутрішніми переживаннями. 

Діана Клочко
Діана Клочко

У Музей сучасного українського мистецтва на фінісаж проєкту приїхав  митець Олександр Дяченко, який зображений на одній із картин. Чоловік зазначив, що творчість Бориса Фірцака його вражає, бо художник здатен простими засобами добитися найбільшої виразності. 

Олександр Дяченко біля свого портрету
Олександр Дяченко біля свого портрету

Керівниця науково-дослідного відділу МСУМК Зоя Невроцька запевнила, що «ПОРТРЕТАЦІЯ» Бориса Фірцака користувалася популярністю у Музеї. Те саме підтвердила і мистецтвознавиця Катерина Лісова. Вона розповіла, що студентам, яким вона читає лекції, дуже подобається творчість митця. За її словами, саме це є індикатором  йогоактуальності. 

Заради події у МСУМК зі столиці приїхала поціновувачка творчості художника Ірина Міссюра.  

«Я дуже щаслива бути тут. Як тільки я дізналася про цю подію, то одразу вирішила, що мушу приїхати.  Уже о 5 ранку я прибула до Луцька. Такої маштаної виставкия не бачила. У столиці картини виглядали інакше. Тут – це ще більше вража», – зізналася жінка. 

Гості Музею оточили художника, фотографували і милувалися роботами. Усі бажаючі отримали автографи із побажаннями від Бориса Фірцака. Художник радо відповідав на питання. 

У Музеї наголосили, що у суботу, 17 квітня, відбудеться ще одна лекція про виставку художника. Подія запланована на 17:00.



Діана Клочко, Борис Фірцак та Леся Корсак
Діана Клочко, Борис Фірцак та Леся Корсак

Олександр Дяченкоі його портрет
Олександр Дяченкоі його портрет

Діана Клочко
Діана Клочко

Читайте також: У  Музеї Корсаків відкриють виставку фотографії про Галичину

Коментарі
19 Квітня 2021, 11:56
Не розумію кому в Луцьку усе це потрібне? Кому усе це ви пхаєте, пхаєте невпихуємоє
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024