стрічка

Шукають рішення, щоб укріпити береги Західного Бугу на українсько-польському кордоні

03 Квітня 2021, 09:36
Західний Буг 575 Джерело: Голос України
Західний Буг

За останні п'ять років на території Волині річка Західний Буг в деяких місцях «забрала» 15-20 метрів української території.

Ситуацію, яка склалася на державному кордоні через розмиття берегів обговорили під час робочої наради, 2 квітня, за участі голови обласної ради Григорія Недопада, заступника голови обласної ради Григорія Пустовіта, голови постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Юрія Ройка, в. о. начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислава Кравчука та начальника Луцького прикордонного загону Олега Вовка. Про це інформують на сайті Волинської облради.

Як відомо, річка Західний Буг впродовж 220 км розділяє кордон між Україною і Польщею. Демаркація українсько-польського кордону проходить посередині річки. І якщо берег на польській стороні пологий і низький, то українська сторона берегу місцями висока та крута.

Читайте також: Західний Буг розмиває українські береги вздовж кордону на Любомльщині

«Крім того, в річище річки повалилося дуже багато дерев, які змінюють напрямок течії, – каже Ростислав Кравчук. – Раніше роботи фінансувалися по програмі захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод. Це були державні кошти, які виділялись на роботи. Всього були зроблені 3 ділянки – тобто, 1,7 км берега ми укріпили. Але після обстеження ви виявили 52 ділянки, які  розмиваються».

Як наголошує посадовець, ці 52 ділянки, які потрібно укріплювати, мають довжину 24,5 км берега. Аби провести роботи по укріпленню берега, для початку потрібно зробити відведення землі.

«Орієнтовна вартість роботи 1 км близько 20 млн грн. Загалом потрібно 400 млн грн для того, аби тільки на Волині укріпити берег Західного Бугу», – підкреслив Ростислав Кравчук.

Як пояснив начальник Луцького прикордонного загону Олег Вовк, на ділянках державного кордону ерозія берегів може складати від 1 м до 15-20 м.

«З 2008 року ми перенесли 16 прикордонних стовпів. Фактично втратилася українська земля. Лінія кордону проходить посередині річки, але стовпи встановлені на землі. Якщо берег підтоплює, ми зобов’язані ці знаки перенести аби фізично позначити державний кордон», – наголосив Олег Вовк.
Голова комісії з питань екології Юрій Ройко зазначив, що буде ініціювати виїзне засідання депутатів, які працюють в згаданій комісії, спільно з представниками Держводагентства та прикордонниками.

«Це загальнодержавне питання, але нам потрібно напрацювати матеріали для звернення до відповідних міністерств аби питання зрушилося в позитивну сторону», – зауважив Юрій Ройко.

Григорій Недопад планує провести зустріч із головою Держводагентства України, аби детально розповісти про проблему втрати української землі та обговорення питання щодо фінансування укріплювальних робіт.

«Зараз наше головне завдання – напрацювати план роботи, з’ясувати в яких місцях потрібно проводити укріплення берегу, – наголосив Григорій Недопад. – Важливо, аби на всеукраїнському рівні почала працювати програма, яка дозволить укріпити береги річок, які розділяють кордон, адже ця проблема загальнодержавна – такі ж проблеми є на річках Дніпро, Дунай, Дністер та інших».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024