стрічка

У селі на Любешівщині просять ліквідувати сміттєзвалище, але продовжують викидати туди непотріб

02 Квітня 2021, 10:10
Сміттєзвалище.Фото ілюстративне 670
Сміттєзвалище.Фото ілюстративне

Проблема твердих побутових відходів є гострою на Любешівщині, зокрема виникнення стихійних сміттєзвалищ та їх ліквідація.

Про це говорили і на нещодавній сесії селищної ради – повідомляють на сайті громади.

Ідеться про депутатський запит щодо розв'язання проблеми несанкціонованого сміттєзвалища в селі Зарудчі. Його на прохання жителів села озвучила депутатка Надія Боснюк. Вона зауважила, що в Зарудчі, на території колишнього колгоспу, виникло несанкціоноване сміттєзвалище. З настанням весни та теплої погоди люди починають прибирати та готуватися до Великодніх свят, тож відходів у тому місці тільки більшатиме. До того ж неподалік пасовище і невдовзі розпочнеться сезон випасу худоби. На додаток, досить частими є випадки спалювання сміття, що є особливо небезпечним. А тому зарудчани просять упорядкувати цей смітник або ж ліквідувати.

Селищний голова Олег Кух пояснив, що для ліквідації сміттєзвалища, про яке йдеться, неодноразово селищною радою спрямовувалися кошти та залучається відповідна техніка. Водночас він  зазначив, що в  селищній раді розробляються графіки роботи комунальної техніки по всіх поселеннях щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ після зимового періоду. Однак це не розв'яже проблеми остаточно, тому що люди і надалі продовжують скидати туди сміття.

До речі, за словами директора КП «Любешів-Комфорт-Сервіс» Сергія Фальчика, лише четверо жителів Зарудчів умовилися з комунальним підприємством на вивіз сміття, а це є вкрай нерентабельним та затратним для підприємства.

На відміну від інших сіл громади, зазначається в повідомленні, які в силу певних причин та обставин не можна забезпечити послугою централізованого вивезення сміття, Зарудчі таку можливість мають, адже розташовані поблизу Любешева. Це ж саме стосується і  Любешівської Волі та В'язівне, які також є пасивними в розв'язанні цієї проблеми.  

Отже, покладатися виключно на комунальну службу недостатньо – вивезення побутових відходів потрібно налагоджувати спільно. Люди повинні також активізуватися, аби селяни укладали угоди на централізоване вивезення сміття.

Тому комунальники закликають громадян поставитися до укладання угод з розумінням. Любешівців також це стосуються, адже всього 37 відсотків дворів укладали угоди. 

Нагадаємо, нині тариф для сплати за послуги ТПВ становить 11,5 гривні на члена домогосподарства.

Читайте такожНа Любешівщині вуличне сміття вивозитиме підприємець із Маневичів 

Коментар
30/03/2024 П'ятниця
29.03.2024